^ Back to Top

Híreink

2020. március 16.

Online edzés

Március 16-ától az edzéseink bizonytalan ideig szünetelnek a járványhelyzet miatt. Kövessétek Facebook oldalunkat és Youtube csatornánkat, ezeken számos videót találtok az otthoni mozgáshoz.

 

 

2020. március 13.

Stílusbarátság 2020.3

A Szent-Györgyi Dojoban Haas Zoltánnal tartottunk edzést a Seizan, a Gorin, a BTDSE és a Tomoni sportegyesületek karatékáinak.

 

   

 

2020. március 5.

Interjú Zima Istvánnal

Pados Eszter felkért egy interjúra, fogadjátok szeretettel. Benne vannak a Tomoni alapgondolatai, s szó van család és munka egyensúlyáról is, itt olvashatjátok.

 

 

2020. február 22.

Halom Kupa 2020

Szécsányi Nándora az idei Halom Kupán egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett! Szívből gratulálunk neki!

 

   

 

2020. február 12.

Stílusbarátság 2020.2

Már hatodik alkalommal látogatott el hozzánk Réti István mester a februári közös gyakorlásra. Nagyon izgalmas dolgokat gyakoroltunk. Köszönjük szépen!

 

   

 

2020. február 1.

Stílusbarátság 2020.1

Idén végre el tudtunk menni a Ten-Shin Karate Sportegyesület által szervezett Kata & Bunkai Geikora Hajdúszoboszlóra. Rengeteg érdekes alkalmazást és értelmezést csináltunk a Seisan Kata kapcsán. Köszönjük a fantasztikus napot Kiss Lászlónak és Molnár Jánosnak!

 

   

 

2019. december 27.

Stílusbarátság 2019.8

Egy stílusbarátság edzéssel zártuk az évet, melyet Pétercsák József szervezett (hálás köszönet érte), ahol az az óriási megtiszteltetés ért, hogy olyan legendás harcművészekkel taníthattam együtt, mint például Réti István vagy Kluka József.

 

   

 

2019. december 25.

Tomoni az M4Sport műsorán!

Tomoni egy országos tévében! Nézzétek meg az M4Sport CHI-A belső erő küzdősport magazinjában a rólunk készült nagyszerű riportot!

 

M4Sport-CHI-A belső erő 2019.12.25.

 

2019. december 20.

Boldog Karácsonyt!

Békés, boldog és közös élményekkel teli ünnepeket kíván mindenkinek a Tomoni Harcművészeti Sportegyesület!

 

   

 

2019. december 16-17.

Évzárók 2019

Hétfőn lezártuk az évet a Szent-Györgyiben, kedden pedig Pécelen. Volt bemutatóedzés, mindenki elmondta, hogy mi tetszett neki a legjobban az évben, ettünk zserbót, volt meglepetés ajándék és jó beszélgetések, valamint ilyen játékok.

 

Szörfözés

 

2019. december 8.

I-Karate Lembergben

Szécsányi Nándor Lembergben az Ukrajnai I-Karate Bajnokságon két ezüst érmet szerzett, szívből gratulálunk neki! Köszönet Halász Attilának és Magyar Adriannak a helyszíni segítségért!

 

   

 

2019. december 7.

Ferencvárosi Adventi Sportdélután

Szombaton Adventi Sportdélután volt a Ferencvárosban a családoknak, mi egy pályával készültünk, ahol a gyerekek a szüleikkel együtt haladtak végig, amihez az ügyességen kívül szükség volt együttműködésre és bizalomra is. Köszönjük a sok lelkes családnak az aktív és bátor részvételt! Hálás köszönet a rendezvényen nyújtott segítségért Gönczi Zsuzsinak, Köteles Heninek és Vestner Ákosnak!

 

   

 

2019. december 4-6.

Téli övvizsga 2019

Lezajlottak az övvizsgák, nagyon gratulálunk mindannyiótoknak! A vizsgán kívül volt bemutató csapatkatával, páros küzdőgyakorlattal, formagyakorlat értelmezéssel, cseréptöréssel, valamint volt különleges karácsonyi ajándék készítés és adventi gyertyagyújtás.

 

   

 

2019. november 5.

Felnőtt edzés indul Gyömrőn!

Gyömrőn a Mayaland Játszóház emeleti különtermében, a Széchényi u. 15-ben felnőtt Karate-Do edzéseket indítunk keddenként és csütörtökönként 19:15-től 20:15-ig. Az első ingyenes nyílt edzés november 5-én, kedden lesz, várunk szeretettel minden érdeklődőt, nemtől, testalkattól és edzettségi állapottól függetlenül, 14-től 99 éves korig. Az esemény regisztrációhoz kötött, melyet itt az "ott leszek" gomb megnyomásával lehet teljesíteni. Bármilyen kérdéssel forduljanak hozzám bizalommal: Zima István, Tomoni SE elnöke és vezetőedzője (30/471-84-89, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ) .

 

 

2019. október 13.

Athleszisz Kupa

Az Athleszisz Kupán Szécsányi Nándor két bronzérmet szerzett, Virágh Kata és Lakatos Alex pedig bíróként vettek részt ezen a nagyszerű eseményen. Nagyon büszkék vagyunk mindannyiotokra!

 

   

 

2019. szeptember 23.

Személyre szabott szeretet

Mától mindenki választhat, hogy hogyan szeretné ha üdvözölnénk, mikor megérkezik edzésre!

 

   

 

2019. szeptember 16.

Fogynak a szabad helyek edzéseinken

Gyertek, amíg lehet! Ehhez a csapathoz érdemes csatlakozni!

 

   

 

2019. szeptember 1.

Tomoni Nap 2019

Megfőztük a tanévet, körbe jártuk a világ szigeteit Grönlandtól Madagaszkárig, megszereztük a fontos hozzávalókat és a receptet! Egy újabb fantasztikus egyesületi nap a Family Gardenben! Együtt, azaz japánul tomoni.

 

   

 

2019. augusztus 25-30.

Bárka Tábor IX-es turnus

Mi volt számomra a legnagyobb tanulás? Megtanultam felismerni azt a helyzetet, amit nem tudok egyedül megoldani, s tudtam segítséget kérni. És mi volt a legmeghatározóbb élmény? Vért izzadtam a csoportommal most, s végső elkeseredésemben kitaláltam egy lehetetlen ötletet, s a 13 ember, akitől segítséget kértem, azonnal mellém állt félretéve a saját ezer dolgukat, s együtt a lehetetlenből lehetségest csináltunk! S megszületett egy hétköznapi csoda! Az alábbi képen azok láthatók, akik a legmeghatározóbbak voltak most ebben a táborban számomra!

 

   

 

2019. augusztus 24.

Katatáborban vendégeskedtünk

Gasparik Kitti vezette katatáborban voltunk Tatán. Nagyon élveztük az edzéseket! Nagyon jó volt a csapat! Köszönjük a meghívást!

 

   

 

2019. augusztus 20.

2018/2019-es szezon számokban:

3 csapat (Szent-Györgyi Dojo, Szent Erzsébet Dojo, Ferencvárosi Önvédelmi Tanfolyam)

91 tanítvány

487 edzés

2 önálló övvizsga

46 megszerzett új övfokozatt

1 egyesületi nap

1 önálló edzőtábor

35 edzőtáborozó

7 stílusbarátság edzés

2 edzés meghívott edzőként

1 előadás tudományos konferencián

1 élménypedagógiai bemutató foglalkozás

2 instruktorképzés

2 harcművészeti továbbképzés

2 pedagógiai továbbképzés

5 tomonis a Bárka Táborokban

1 bemutató

1 XV. éves jubileum

2 újságcikk

2 sportágválasztó

3 verseny, ebből 1 I-Karate Világbajnokság

46 versenyző

72 megnyert aranyérem

4 megnyert ezüstérem, ebből 2 VB ezüst

3 megnyert bronzérem

 

2019. augusztus 16.

Hamarosan kezdődnek az edzések!

Szeptember elejétől várjuk a régi és az új tanítványokat a Ferencvárosban és Pécelen!

 

   

 

2019. augusztus 5-10.

Bárka Tábor VI. turnus

Szokás szerint volt elképesztő mennyiségű szeretet, integráció, vérprofi szervezés, inspiráló kollégák, imádnivaló halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, játék és játszva tanulás, emlékezetes pillanatok. Emellett elsősorban ez a hét a büszkeségről szólt, négy tanítványom volt ott önkéntesként, s a gyerekektől a táborvezetőig mindenki dicsérettel és elismeréssel szólt róluk, aki csak látta őket dolgozni, játszani, szeretni. Kedvenc idézetem: "Őt tartsuk meg örökre!"

 

   

 

2019. június 24-29.

Tomoni Edzőtábor Dunabogdányban

Hogy mit csinál egy jó edzőtábor-vezető azonkívül, hogy lefoglalja a szállást, kifizeti az étkezést és megtartja az edzéseket? Egy egész táboron átívelő tematikába illeszkedő programsorozatot, amivel eljátszunk egy évet köztársasági elnöki újévi beszéddel, március 15-ével, húsvéti tojáskereséssel, augusztus 20-ai tűzijátékkal, halloween-nal és karácsonnyal, miközben, ha kell bohócot csinál magából a gyerekek szórakoztatására vagy éppen a legkomolyabb dolgokra hívja fel a figyelmet gyerekek számára befogadható formában. Ezen kívül konstruktív konfliktus kezelést és megoldásfókuszú problémamegoldást tanít, mediál; instruktorképzést tart; alkalmat teremt, hogy a szívüket beleadják egy ajándék elkészítésébe; megtanítja, hogy mindenkiben megtalálják a jót; életre szóló élményt ad. És a maradék napi 3-4 órában alszik.

 

   

 

2019. június 12-13.

Évzárók

Lezártuk az évet szerdán a Szent-Györgyiben, sokan voltunk, nagyon jó volt a hangulat, játék, bemutatóedzés, igazi beszélgetések, eszem-iszom. 9 év munkája van ebben a fantasztikus csapatban. Csütörtökön Pécelen is zártunk, ott még csak éppen, hogy elkezdtük ezt a közösségépítő munkát, azon dolgozunk, hogy pár év múlva ott is létrejöjjön ez a csoda.

 

   

 

2019. május 25-26.

Ogawa szeminárium

Ogawa shihan szemináriumán voltunk hárman, rendkívül érdekes volt, nagyon sok gondolkodni valót adott, hogy mit miért és pontosan hogyan csinálunk/csináljunk. Köszönjük a szervezést Körmendy Zsófiának és Haas Zoltánnak.

 

   

 

2019. május 24.

Budapesti Sportágválasztó

Idén először ezen a rangos rendezvényen is népszerűsítettük a Karate-Do-t. Rengetegen voltak, jó volt látni, hogy ennyi fiatal érdeklődik a mozgás iránt.

 

   

 

2019. május 18.

Az Egyesület 15 éves jubileuma: Tomoni SE XV

Miről szól a Tomoni? A kézzel fogható szinten testvédést, egyenes ütést és formagyakorlatot tanítunk, de a lényeges szinten önismeretet, magabiztosságot, reális önértékelést, kitartást, kommunikációs készséget,együttműködést, alkalmazkodó képességet, toleranciát és felelősségvállalást. A kézzel fogható szinten övfokozatokat és érmeket adunk, de a lényeges szinten egy támogató közösséget, ahol életre szóló barátokat lehet találni, ami segít átvészelni a serdülőkor kihívásait, és ami pozitív, emberi értékeket közvetít!

 

   

 

2019. május 18.

Tavaszi övvizsga

Mi hogyan csináljuk? Előtte elővizsgát tartunk edzésen, a megszokott, biztonságos környezetben, ahol mindenkivel részletesen átbeszéljük, hogy hol tart a fejlődése, s vizsgára csak azokat küldjük, akik egyértelműen megértettek rá, s így a vizsga egy bemutatóvá s egy ünneppé válik. Több, maximum 10 fős csoportokban vizsgáznak, hogy mindenkire jusson kellő figyelem, de mindenki végig drukkolja az összes csapatot. A haladók csapatban vizsgáznak, s minden elemnél van egy húzó ember, aki viszi a hátán a csapatot, mert azt a részt tökéletesen tudja, természetesen a többiek is megfelelően tudják, de nem kell mindenkinek mindenben abszolút profinak lenni, ahogy az életben is a családnak, a munkahelyi teamnek együtt kell megoldani a problémákat. És a végén kivétel nélkül mindenki személyre szóló 2-3 mondat kíséretében kapja meg az igazolványát.

 

   

 

2019. április 27.

Ishimi Szeminárium

Ishimi shito-kai nagymester szemináriumán vett részt vezetőedzőnk. Nagy élmény volt újra egy japán mestertől tanulni, nemsokára itt az Ogawa szeminárium, szóval bővítjük Karate-Do tudásunkat minden elérhető színvonalas forrásból.

 

   

 

2019. április 27.

I-Karate Világbajnokság 2019

Szécsányi Nándor az írországi III. I-Karate Világbajnokságon mindkét versenyszámában ezüstérmet szerzett! Nagyon büszkék vagyunk rá! 15 év munkája van ebben. Gratulálunk neki is, és édesanyjának, Hauser Ottónének is! Gabriel Péternek és a HLBS Networknek köszönjük a támogatást!

 

   

 

2019. április 17.

Élménypedagógiai bemutató Gyömrőn

Élménypedagógiai bemutató foglalkozást és előadást tartott ma Gyömrőn a Kalandok és Álmok és a Tomoni Harcművészeti Sportegyesület közös csapata. Több mint 50 helyi pedagógus vett részt, reméljük, sikerült felkelteni az érdeklődésüket, szélesíteni a látókörüket, növelni a módszertani repertoárjukat. Reményeink szerint ősszel folytatjuk egy akkreditált, 3 napos képzés keretében.

 

   

 

2019. április 16.

Ferencvárosi Sportpróbáló

Harmadszorra voltunk a Ferencvárosi Sportpróbálón, idén sokkal többen voltak, mint korábban. Nagyon sok érdeklődő és lelkes fiatallal találkoztunk, voltak, akik több mint másfél órát töltöttek nálunk, pedig rengeteg sportág volt sok izgalmas programmal. Nagy élmény volt!

 

   

 

2019. április 10.

Stílusbarátság 2019.2

A Gorin Sportegyesületet láttuk vendégül. Köszönjük Csiszár Attilának, hogy elhozta tanítványait, s egy nagyon jó hangulatú közös edzést tarthattunk.

 

   

 

2019. április 9.

Lehet-e élmény a tanulás?

Megjelent a gyömrői újságban egy cikkem az élménypedagógiáról, íme az eredeti, teljes írás:

Karate-Do edzőként azt tapasztalom, ahogy bekerülnek hozzám sorra az évfolyamok, hogy a szociális kompetenciáik egyre gyengébbek. Természetesen ez összességében van így, óriási egyéni különbségek mellett. Ezért kezdtem el az élménypedagógiával foglalkozni az edzéseimen, egyértelműen sikeresen. Oktatásszociológusként, edzőként és élménypedagógiai trénerként meggyőződésem, hogy ez egy nagyszerű eszköz, hogy kapcsolatot teremtsünk a gyerekekkel, hogy fejlesszük őket, hogy motiváljuk őket. Gyömrői háromgyerekes apaként pedig nagyon szeretném, hogy ezt a módszert minél több helyi pedagógus megismerje. Mit is jelent az élménypedagógia? Tapasztalati tanulásként is szokták emlegetni, de ennél azért lényegesen több. Ez csak játék? Igen, tulajdonképpen játék, de egyáltalán nem csak az. No de akkor mi is?

Az élménypedagógia egy szemlélet és egy módszertan is. Az élménypedagógiai foglalkozás során egy játékos feladatot kapnak a résztvevők, melyet rendszerint kisebb-nagyobb csoportban kell megoldaniuk, melyben a kihívás szintje optimális, a képességeik határát feszegeti, nem túl alacsony, hogy izgalmas legyen, és nem is túl magas, hogy nem vegye el a kedvüket. A végrehajtást általában tervezés előzi meg, a játékvezető a feladat megoldásában egyáltalán nem vesz részt, hagyja, hogy a résztvevők rájöjjenek a saját (akár nem hatékony) megoldásaikra. A feladat megoldását feldolgozás követi, ahol megfogalmazásra kerül, hogy mi történt a játék során, ez milyen érzelmeket váltott ki az egyes résztvevőkből, hogyan tudtak együttműködni, döntést hozni, mennyire volt jó a tervük, végre tudták-e hajtani azt, stb. Játékvezetőnek mindig van egy pedagógiai célja, ennek megfelelően tervezi meg a foglalkozást, s ennek megfelelően irányítja a feldolgozás. Azonban fontos, hogy rugalmas legyen s alkalmazkodjon a csoport aktuális állapotához; előfordulhat, hogy a tervezett pedagógiai cél elérésére éppen nem alkalmasak, de más szintén fontos dolgot megtanulhatnak. A feldolgozásnál mindig szót kell ejteni arról, hogy a játék során megszerzett tapasztalatokat, s az önmaguk által levont tanulságokat hogyan tudják használni a mindennapi életükben.

Az élménypedagógia elsődleges felhasználási területe a szociális kompetencia fejlesztés, nyilvánvaló hogy pl. a kommunikációs készség, az együttműködés, az egészséges önbizalom vagy például a figyelem fejlődése segíti a konkrét tudásanyag átadásának folyamatát is. Ezenkívül kiemelten fontosnak tartom, hogy az iskola feladata nem csak az oktatás, hanem a nevelés is, ezért a szociális kompetenciák és az érzelmi intelligencia erősítése önmagában is cél kell, hogy legyen. Ezenkívül az élménypedagógia módszerei beépíthetők a konkrét oktatási folyamatokba is, mellyel a saját élmény révén tartósabb tudást kaphatunk, s a játékos megközelítés miatt könnyebben motiválhatóak a gyerekek.

Tehát összefoglalva az élménypedagógia egy kitűzött pedagógia cél elérésre irányuló tervezett folyamat, mely során optimális kihívási szintű, több intelligencia területet megmozgató, az adott korosztályhoz illő kerettörténetbe ágyazott játékokban átélt tapasztalatokat a feldolgozás során tudatosítunk és a mindennapokban hasznosítható tanulságokra fordítunk le. Mind e közben kiemelt szerepet kap az önállóság, a feladatmegoldásnál és a feldolgozásnál is a hagyományos tanári hozzáállás helyett facilitátori szerepben dolgozunk, mert a megszerzett tudás sokkal könnyebben tárolódik és a tanult pozitív viselkedés könnyebben interiorizálódik, ha a gyerekek maguk jönnek rá a megoldásokra s maguk fogalmazzák meg a tanulságokat.

A mai kor gyerekeivel dolgozó pedagógus számára egy rendkívül hasznos módszer az élménypedagógia, mellyel közösséget építhet, a legjobb értelemben nevelhet, és a tantárgyi tudás átadását is könnyebbé, valamint mindkét fél számára élvezhetőbbé teheti.

 

   

 

2019. április 2.

A Karate-Do esszenciája, számomra

A Karate-Do-ban szerintem a Do a lényeges, magyarul út, kínaiul tao. Ez az út egyszerre hosszú és széles. Hosszú, mert egy egész életen át tart. Széles, mert a teljes mindennapi életedre kiterjed, nem ér véget a Dojo (edzőterem) falainál. Nem lehet valaki csak heti háromszor másfélórára karatéka. Az edzésen tanult erények át kell, hogy hassák a mindennapi életet. A harcművészetben és az életben is a lényeg maga az ÚT, s ennek az útnak a lényege a folyamatos fejlődés. Maradandó élményt, boldogságot csak az fog okozni, ami előre viszi az életedet valamilyen pozitív és emberi értelemben. Az életben adódnak lehetőségek, melyeket vagy használsz, vagy kihasználsz, s a kettő közt éppen a fenti fejlődés és boldogság a különbség. Nyerhetsz a lottón százmilliókat, de ha nem az igazi álmaid megvalósítására és mások javára használod, hanem csak elherdálod, akkor pár év múlva ugyanott fogsz tartani, mint előtte, vagy még ott se. Ha melléd sodor valakit az élet, akkor rajtad áll, hogy kihasználod pillanatnyi előnyökért vagy barátodul fogadod, és gazdagítani fogja az életedet. Ha megszerzel egy diplomát, akkor azt használhatod a gyenge egod megtámogatására vagy arra, hogy lehetőséged legyen olyan hivatást választani, ami boldoggá tesz. Tehát az élet a folyamatos fejlődés lehetőségéről szól, s nincs ez másképpen a harcművészetben sem. A Karate-Do arra tanít, hogy vedd észre s használd jól ezeket a lehetőségeket.

Abban, hogy a Karate-Do Do-ját megértsük sokat segíthet, ha tudjuk, hogy hogyan lett az. A Karate-Do-nak, mint minden harcművészetnek a csíráját az önvédelem adja. Évszázadokkal ezelőtt Tote-nak, azaz a halál kezének nevezték, itt a másik, akivel küzdöttél, az ellenséged volt, élet-halál harcot vívtatok, amit vagy ő élt túl, vagy te. Majd, amikor már biztonságosabb lett az élet, akkor a harcművészet is átalakult, a harcról áttevődött a hangsúly a művészetre, ez volt a Karate-Jutsu, a kínai kéz művészete. Itt a másiknak nem volt jelentős szerepe, a mozdulatok művészi pontosságát gyakorolták, a teaszertartáshoz vagy a virágkötészethez hasonlóan. A japán mondás szerint sok út vezet fel a Fuji-ra, a harcművészet is csak egy út volt a megvilágosodás felé. Majd a XX. század első felében a megvilágosodás, mint cél háttérbe szorult (természetesen nem tűnt el, ahogy az önvédelem sem), míg az odavezető út előtérbe került, ez lett a Karate-Do, az üres kéz útja. Ekkor a másik tanítóvá vált; például azzal, hogy megüt, segíti fejleszteni az ütésállóságodat, és felhívja a figyelmedet a védekezésed gyengepontjára. Ez a szemlélet teljes összhangban van a buddhizmuséval, mely szerint mindenki a tanítód; függetlenül attól, hogy első ránézésre jó vagy rossz dolgot cselekszik veled, ennek mindig az a célja, hogy megtanulj valamit; vagyis visszatértünk az élet, mint fejlődési lehetőségek sorozata gondolathoz. Végül a XX. század második felében megszületett a Karate, mint küzdősport, ahol a másik ellenfél, azaz ellentétesek az érdekeik, mindketten meg akarják nyerni a mérkőzést. Vagyis a cél a másik legyőzése, ami egyértelműen nem azonos a harcművészet szemléletével, hiszen ott magunkat akarjuk legyőzni, a hibáinkat, a gyengeségeinket, a gyarlóságainkat.

Az én Karate-Do-mba belefér mind a négy szemlélet. Edzük magunkat az élet-halál harcra, hogy ha ne adj isten szükség lesz rá, akkor meg tudjuk védeni magunkat, végső esetben akár a másik megölése által. Kereshetjük a mozdulatokban az esztétikai tökéletességet, ez által egy módosult tudat állapotot hozva létre, mely nyugati fogalmakkal a flow élményét adja, keleti gondolkodás szerint pedig a nirvanába vezet. Használhatjuk a versenysport hozzáállást, mellyel bizonyos készségek rendkívül intenzíven fejleszthetők. Azonban számomra ezek csak mellékvágányok, s középpontban a Do szemlélet áll.

Próbáljuk meg kibontani, hogy ez mit is jelent a mindennapi életben. Bármit is érünk el a Karate-Do-ban, ha annak csak a Dojo falai közt van haszna, akkor az vajmi keveset ér. Ebben az esetben az egy üres valami, maximum egy kellemes hobbi, de semmiképpen sem személyiségfejlesztés, életforma vagy bármi hasonló mélyebb dolog. A Do szemlélet középpontjában szerintem pont az áll, hogy úgy gyakoroljunk, hogy az edzésen olyan készségekre tegyünk szert, melyek azon kívül is hasznunkra válnak. Nézzünk erre néhány példát.

Tegyük fel, hogy megtanulunk egy új formagyakorlatot. Ennek tudása önmagában nyilván nem fogja megváltoztatni az életünket. Természeten ennek gyakorlása közben óhatatlanul fejlődik a mozgáskoordinációnk, memóriánk, koncentrálóképességünk, stb., stb. Már pusztán ettől is fejlődtünk, azonban ezzel még közel sem aknáztuk ki a lehetőségeinket. Azt szoktam mondani, hogy lehet úgy edzeni, hogy 10 egységet fektetsz be, s 20-t kapsz vissza, és lehet úgy is, hogy 20-at fektetsz be, és ekkor 100 lesz a „jutalmad”. Első esetben kétszeres a nyereség, már ez is egy nagyon jó arány, ezért azt gondolom, ahogy Funakoshi sensei (a Shotokan stílus alapítója) is mondta, a karate mindenkié, azaz bárki gyakorolhat, s egyértelműen hasznára fog válni. Azonban vegyük észre, hogy a második esetben igaz, hogy dupláját kell befektetni, de a „profit” 500 %-os. Ez a Do felfogás, hajlandóak vagyunk többet befektetni, azért, hogy sokszorosát kapjuk vissza. Hogyan is működik ez a formagyakorlat esetében? Ha igazán elszántan, lelkesen, figyelmesen edzünk, akkor a mozdulatok beleégnek a testünkbe és az agyunkba, s szükségesetén automatikusan aktiválódnak, így jelentősen javul önvédelmi képességünk. Ha valóban megakarjuk tanulni a formagyakorlatot, s nem csak ránk ragad, akkor megtanuljuk, hogyan kell kitűzni egy célt, s azért mindent megtenni. Ha a gyakorlás közben csak és kizárólag a formagyakorlatra összpontosítunk, akkor megtanulunk fókuszáltak és koncentráltak lenni, ami rendkívül hatékonnyá tudja tenni bármilyen tevékenységünket. Lehetne még ebben bőven lehetőségeket találni, de ne ragadjunk le egyetlen példánál.

Ha egy övvizsgával nem csak az új fokozat megszerzése a célunk, amivel villoghatunk, akkor ebből a vizsgaszituációból sok mindent megtanulhatunk. Képesek leszünk nagyközönség előtt bemutatni a tudásunkat, s téthelyzetben a legjobb teljesítményt kihozni magunkból. Ezt az egyszerű órai feleléstől, az államvizsgán át, egy állásinterjúig rengeteg helyzetben fogjuk tudni hasznosítani az életben. Nem könnyű eljutni oda, hogy 50 szabályos fekvőtámaszt megcsináljunk, ha megfelelően állunk a gyakorláshoz, akkor nem csak a felsőtestünk fog erősödni, hanem egy olyan kitartást tanulhatunk meg, amely az élet legrögösebb útjain is a kitűzött cél irányában tart majd minket. A második mesterfokozatra összesen 50 percet kell küzdeni, pihent, jól képzett harcosokkal. Ez a testnek egy olyan sokkhatás, amit megelőző sok év rengeteg felkészülése nélkül biztosan nem bírna ki (szó szerint). De ezt mégis végig álljunk, annak ellenére, hogy bármikor mondhatnánk, hogy elég! S ennek a mindennapi életünkre szinte semmilyen következménye nem lenne, maradnánk 1. danosok, ahogy addig is voltunk. Ez a tapasztalat, hogy ezt az óriási terhet végtelennek tűnő 50 percig cipeled, annak ellenére, hogy bármikor letehetnéd, olyan elképesztő belső erőt fejleszt ki benned, hogy onnantól senki és semmi nem tud megakadályozni, ha valamit igazán el akarsz érni.

„A Karate-Do célja a szellem, a lélek és a test együttes tökéletesítése.”, ahogy a már említett Gichin Funakoshi mondja. Egy elképesztően komplex fejlesztő program, mely a test izomösszetételétől kezdve, a felelősségvállaláson át, a kombinációs képességig, minden szempontból fejleszteni fog. De csak abban az esetben, ha Do szemlélettel edzel, és hajlandó vagy többet befektetni! Ami egészen biztosan állítom, hogy sokszorosan megtérül. Hogyan is fogalmazhatnánk meg akkor a Karate-Do esszenciáját egyszerűen, tömören és szemléletesen? Számomra a harcművészet lényege, hogy jobb emberré tesz.

Gyömrő, 2019.04.02. Zima István

 

2019. március 14-17.

Bárka Tábor felkészítő

Idén már öten vettünk részt tomonisok a felkészítő képzésen. Fantasztikus tanítványaim olyan foglalkozást tartottak, hogy a trénerük szó szerint és átvitt értelemben is a fellegek felett járt, Béres Viki és Lakatos Alex nagyon büszke vagyok rátok! Természetesen edzettünk is minden reggel.

 

   

 

2019. február 23.

Instruktor képzés

Megtartottuk a második instruktorképzésünket. A helyes testtartástól indultunk, s az alaptechnikákban rejlő alkalmazási lehetőségeken át az övvizsgaanyag mögött rejlő elvekig jutottunk. Volt gyakorlat meg elmélet is, s természetesen az élménypedagógiai gyakorlat sem maradt el. Egy újabb fontos lépést tettünk az úton, azaz japánul a Do-n.

Köszönjük a támogatást a Nemzeti Együttműködési Alapnak és a Görbe Bögre Kávézónak!

 

   

 

2019. február 9.

Halom Kupa 2019

Szécsányi Nándor az I-Karatésok között katában ezüst-, kumitében és páros katában pedig bronzérmet szerzett. Béres Viktória a WKF kategóriákban indult, katában második, kumitében pedig harmadik helyezést ért el. Virágh Kata pedig bíróként vett részt a versenyen. Nagyon büszkék vagyunk mindannyiukra!

 

   

 

2019. február 8.

Stílusbarátság 2019.1

Pénteken már ötödik alkalommal látogatott meg minket Réti István shihan egy február eleji közös gyakorlásra. Most is a szokásos őszinte szeretetet, tiszteletet, elismerést és támogatást tapasztaltuk a részéről. Köszönjük szépen!

 

   

 

2019. február 2.

II. Új Tomoni Kupa

Pécelen rendeztük a második Új Tomoni Kupát. Mi az új benne? Az egyedülálló díjazási módszer, mely azon alapul, hogy mindenkiben megkeressük azt, amiben ő volt a legjobb a versenyünkön. Így mindenki aranyérmet kap, valaki a legjobb védekezésért, valaki a leggyorsabb támadásért, valaki az egyes meccseken elért legnagyobb fejlődésért, stb., stb. Mindenki nyer, de nem azzal, hogy legyőzi a másikat, hanem azzal, hogy valamilyen szempontból kiváló teljesítményt nyújt. Volt csipeszharc, bázisgyakorlat, formagyakorlat, küzdelem és páros formagyakorlat értelmezés. De ami sokkal fontosabb, volt közösség, egymásra figyelés, tisztelet, szeretet, sikerélmény és pozitív megerősítés.

 

   

 

2018. december 14.

Stílusbarátság 2018.4

Pénteken egy igazán különleges stílusbarátság edzéssel zártuk az évet, Erdei Zoltán tartott nekünk egy érdekes ízelítőt a mediballról, köszönjük szépen.

 

 

2018. december 9.

Téli övvizsga és egyesületi karácsony

Lezártuk az évet együtt. Fejlődés, támogatás, közösség, ünnep, élmény. Vizsga és karácsony, izgalom és meghittség, új övfokozatok megszerzése és adventi koszorú gyújtás.

 

   

 

2018. november 18.

Wesley Tudományos Körkép 2018

Előadást tartottam egy tudományos konferencián Élménypedagógia a gyakorlatban címmel, melyen többek közt a harcművészeti edzéseken való alkalmazásról is szó volt. Nagy öröm volt, hogy sikerült felkelteni a hallgatóság érdeklődését, és a tervezett 20 perc helyett 45 percig tartottak az előadás utáni kérdések.

 

   

 

2018. október 6.

III. Élményesszencia Konferencia

Idén a konferencia a sok kedves ismerősről szólt elsősorban nekem. Van, akit a korábbi Élményesszenciákról ismerek, van, akit a Kalandok és Álmok nagytáborokból, van, akit a Bárka Táborokból, van, akit még az első élménypedagógiai képzésemről, és sokan vannak, akiket több helyről is. Jó emberek, jó szakemberek! Jó volt újra együtt lenni!

 

   

 

2018. szeptember 20.

IFI FESZT és Extrém Sportnap

A ferencvárosi Haller Parkban bemutatóztunk egy rangos kerületi rendezvényen. Köszönjük a bemutatóban fektetett rengeteg munkát Béres Viktóriának, Kovács Nándornak és Lakatos Alexnak!

 

2018. szeptember 11.

Már Pécelen is elkezdődtek az edzések

Idén már Pécelen is várjuk az 5-8 éves korosztály speciálisan nekik kidolgozott karate-torna foglalkozásainkra.

 

   

 

2018. szeptember 5.

Indul a 2017/2018-as szezon

Gyertek! Ennyi. A többit meglátjátok az edzéseinken.

 

   

 

2018. szeptember 1.

Tomoni Nap 2018

Idén is Tomoni Nappal indítottuk a szezont volt kincskeresés, bográcsozás, rendhagyó szülői és sok nevetés, sok játék, valamint sok jó beszélgetés.

 

   

 

2018. augusztus 23-28.

Bárka Tábor VII. turnus

Ma jöttünk haza hárman tomonisok az idei utolsó turnusból. Hogy miről is szól a Bárka Tábor: előítéletek leküzdése, esély az esélyteleneknek, egy új világ, katarzis, életre szóló élmény, együtt egy csapatként, inspiráló kollégák, hihetetlen sorsok, barátság, feltétel nélküli szeretet.

 

   

 

2017. augusztus 18.

2017/2018-as szezon számokban:

3 csapat (Szent-Györgyi Dojo, Péceli Dojo, Ferencvárosi Önvédelmi Tanfolyam)

87 tanítvány

507 edzés

3 önálló övvizsga

52 megszerzett új övfokozatt

1 önálló edzőtábor

33 edzőtáborozó

4 stílusbarátság edzés

4 edzés meghívott edzőként

5 továbbképzés

3 bemutató

1 defibrillátor, amit az iskolának ajándékoztunk

7 verseny

52 versenyző

68 megnyert aranyérem

8 megnyert ezüstérem

3 megnyert bronzérem

 

2018. augusztus 12-17.

Bárka Tábor V. turnus

Ketten voltunk tomonisok augusztus 12-től 17-ig Balatonszárszón. A tábor szlogene: Irány az új világ! Több mint 50 ember dolgozott azon napi 16-18 órát, hogy kétszáz kamaszgyerek elindulhasson egy új világ felé, s ki tudjon törni olyan körülmények közül sokszor, amit el sem tudunk képzelni. Minden szaktudásunkat, szeretetünket és figyelmünket arra koncentráltuk, hogy elhiggyék, van más, jobb világ, mint amiben most élnek. A csoda sokak szívében megszületett, kívánjunk nekik sok erőt, hogy végig tudjanak menni azon az úton, ami az álmaikhoz vezet. Minden túlzás nélkül életre szóló élmény volt nekik is, nekünk is! De fontos, hogy ez csak a kezdet legyen, ezen kell dolgoznunk mindannyiunknak a saját környezetünkben, hogy gyermekeink már az új világban élhessenek, ahol esély, elfogadás, együttműködés és szeretet van.

 

   

 

2018. július 29.-augusztus 3.

Újra Mórahalmon

Harmadszor voltunk a Kalandok és Álmok nagytáborában, idén is nagyon jól éreztük magunkat, s sokat tanultunk, de a legmeghatározóbb az volt, hogy a jó ismerősökből már barátok lettek. Jó volt újra veletek! Hamarosan irány a Bárka Tábor!

 

   

 

2018. július 14.

Do

Két hét teljesen passzív pihenés utána ma elmentem futni. Zárójelben már amennyire lehet teljesen passzívan pihenni egy 4 és egy 2 éves gyerek mellett. 05:50-07:25, újra lefutottam a régi megszokott pályát, ecséri romtemplom, Kővágóörs, Balatonrendes, homokbánya és vissza. 14 éve futottam itt először, akkor 2 évvel a Balaton átúszás után és 2 évvel az első danvizsgám előtt lényesen gyorsabban ment. Azóta sok minden megváltozott. Akkor évekig heti 4-5-6 edzésre jártam, s mellette otthon is edzettem, évi átlag 15 nap volt, amikor nem edzettem semmit, ebben benne van a betegség, a karácsony, a nyaralás, minden. Most család, kettő (nemsokára három) gyerek és munka mellett ez természetszerűleg már sokkal kevesebb. Akkor még csak magamnak csináltam mindent, most már két gyerekért, egy csodálatos feleségért és több mint 60 tanítványért edzek, dolgozom. A táj is sokat változott, van, ahol teherautó széles ösvény volt, most pedig olyan bozót, hogy futva se könnyű átférni, van, ahol régen út volt, most pedig egy bekerített lovarda, van, ahol üres rét volt, most pedig méhészet. De egy dolog ugyanolyan, amikor kifut az ember az erdőből Balatonrendes felett a hegyoldalban, s elé tárul a Balaton csodálatos látványa, akkor minden porcikáját a hideg rázza a gyönyörűségtől. Hiába Budapest-Pécel-Gyömrő volt, van s lesz az otthonom, a hazám a Balaton-felvidék. Itt minden pillanatban elkápráztat a táj, itt más a levegő, itt béke és nyugalom van mindig. Itt más egyedül lenni, más a szerelmeddel időt tölteni vagy a gyerekeiddel játszani.

Futás közben mindig tisztábbak s intenzívebbek az ember gondolatai. Számot vetettem az elmúlt egy évvel, illetve a Karate-Do-ban eltöltött 23 évvel. A Karate-Do-ban szerintem a Do a lényeges, magyarul út, kínaiul tao. Ez az út egyszerre széles és hosszú. Hosszú, mert egy egész életen át tart. Széles, mert a teljes mindennapi életedre kiterjed, nem ér véget a Dojo falainál. Nem lehet valaki csak heti háromszor másfélórára karatéka. Az edzésen tanult erények át kell, hogy hassák a mindennapi életet. Ezek közül talán a kettő legfontosabb a becsület és a tisztelet, önmagunk és a többi ember tisztelete elsősorban. És igen, ott van a hűség is. Én 22 év után hagytam ott egy Szövetséget idén. Azt gondolom, hogy elsősorban magunkhoz és az elveinkhez kell hűségeseknek lennünk. Emberekhez és közösségekhez csak addig, amíg nem mennek szemben a fenti kettővel. Évekig próbáltuk összhangba hozni ezeket, de eljött az a pont, amikor be kellett látni, hogy nem lehet. S ilyenkor az embernek a lelkiismerete szerint kell döntenie.

Egy mester 1-2 hét, de maximum 1-2 év alatt meglátja, hogy ki érdemes igazán a tanításra, ki az, akit nem csak edz, hanem igazán tanítványának fogad. Ebben természetesen az ügyesség nagyon kis szerepet játszik, az elsődlegesen döntő szempont a tiszta szív. Azonban egy tanítványnak, főleg, ha gyerekként kezd edzeni, akár évtizedekbe is beletelhet, míg igazán el tudja dönteni, hogy valakit akar-e, tud-e követni egy életen át. Természetesen sosem fogom megtagadni mestereimet, edzőimet. Mindig el fogom ismerni, hogy rengeteget tanultam tőlük. Elsősorban Horváth Istvántól, Kovács Margótól, Rebicek Gerdtől, Goshi Yamaguchitól és Ingo De Jongtól. Másodsorban Szabó Jánostól, Hegedűs Nikolettől, Marosi Ákostól, Conny Fermtől, Ghulam Mughaltól, Horst Baumgürteltől és Vlastislav Mikától. A nem gojusok közül pedig Réti Istvántól (Zen-Do), Gollob Szabolcstól (Aikido), Szabó Csabától (Wing Tsun) és Falusi Mártontól (Shito-Kai). A felsoroltakon kívül még több tucatnyi gojus és más harcművész van, akitől kaptam valami fontosat. Ezenkívül természetesen nagyon sokat tanultam tanítványaimtól. A fentiek mind hozzájárultak, ahhoz, hogy az vagyok aki, de nem mindegyiküket fogom követni egy életen át.

A harcművészetben és az életben is a lényeg maga az ÚT. Egy-két ember van, aki végéig elkísér, de a legtöbben csak az utad egy szakaszán segítenek. Ennek az útnak a lényege a folyamatos fejlődés. Tökéletes ember, férj, apa, karatéka, edző vagyok? Egyáltalán nem, de nem is lehetek, s nem is kell, hogy az legyek. Megpróbálok 3 év múlva jobb apa lenni, mint most. Mindent megteszek, hogy jövőre jobb férj legyek, mint most. Jobb karatéka vagyok, mint 10 éve. Jobb edző vagyok, mint 5 éve. Jobb pedagógus vagyok, mint 2 éve. Ez a fejlődés, ez az élet, ez a DO.

Révfülöp, 2018.07.14.

Zima István

2018. július 2.

Stílusbarátság 2018.3

Réti István Zen-Do nagymesternél vendégeskedtünk köveskáli kolostorában. Délelőtt tartott nekünk egy edzést, délután pedig nagyon izgalmas élménybeszámolót hallgattunk a Japánban töltött éveiről, este pedig Murguly Tamás ábrahámhegyi dojojában vezettünk edzést Ré mesterrel közösen.

 

   

 

2018. június 25-30.

Első önálló edzőtáborunk

Hétfőtől szombatig edzőtáborban voltunk, hogy miről is szólt? Közösség, harcművészet, felelősségvállalás, küzdelem, játék, formagyakorlat, élménypedagógia, bázistechnikák, csapatépítés, meditáció, személyiségfejlődés, hajnali edzés, beszélgetések, éjszakai edzés, visszajelzés, Goju-Ryu Karate-Do, együtt, azaz japánul Tomoni.

 

   

 

2018. június 13-14.

Évzárók

Lezártuk az évet a Szent-Györgyi és a Szent Erzsébet Dojoban. Szokás szerint volt játék, bemutató edzés, beszélgetés és eszem-iszom. Eseménydús év volt, rengeteg nagyszerű élménnyel és egy nagyon jó, új iránnyal.

 

   

 

2018. június 10.

Övvizsga már másképp

Övvizsgát tartottunk, egy nagyszerű karateünnepet, egy közösségi eseményt! Amikor a nagyok formagyakorlatoztak, s a kezdőbbek és a szülők néma csendben, tátott szájjal csodálták, az egy igazán felemelő pillanat volt! Köszönjük, hogy ott voltatok! Köszönjük, hogy velünk edzetek! Gratulálunk mindenkinek az új övfokozathoz!

 

   

 

2018. május 25.

Stílusbarátság 2018.2

Pénteken a Tae Kwon Do-val ismerkedhettünk meg egy kicsit, köszönjük szépen Szalay Gáborak a lendületes, élvezetes és tanulságos edzést!

 

   

 

2018. április 29.

I-Karate Világbajnokság

Budapesten rendezték a második I-Karate Világbajnokságot, ahol Szécsányi Nándor kumiteben aranyérmet szerzett! Egyéni formagyakorlatban pedig negyedik helyezést ért el, Egyesületünk pedig két önkéntes bíróval segítette az eseményt. Ez egy olyan csoda volt, amit mindenkinek és minden karatés szervezetnek maximálisan támogatni kellett volna.

 

   

 

2018. április 21.

Para-Karate Magyar Bajnokság

A 2018-as Para-Karate Magyar Bajnokságon Szécsányi Nándor ezüstérmet szerzett formagyakorlatban, szívből gratulálunk neki is és édesanyjának, alkalmi edzőjének, Gönczi Zsuzsannának is!

 

   

 

2018. április 8.

KSG Ground Workshop

Az utóbbi időben elsősorban pedagógiai továbbképzéseken voltunk, most a mozgásfejlesztés került a fókuszba, de ez a képzési is annyira izgalmas, hasznos és inspiráló volt, mint a korábbiak, és nem mellesleg itt is fantasztikus emberekkel találkozhattunk. Köszönet érte Stefanovics Józsefnek és Gollob Szabolcsnak.

 

   

 

2018. március 15-18.

Bárka felkészítő

Az ünnepi hosszú hétvégén a nyári élménypedagógiai táborsorozat felkészítője zajlott két tomonis részvételével. Csodálatos emberek, hatalmas szakmai fejlődés, elképesztően mély önismereti felfedezések jellemezték ezt a fantasztikus négy napot!

 

   

 

2018. március 4.

Tomoni Kupa 2018

Pécelen rendeztük meg a Tomoni Kupát, idén egy családias hangulatú, igazi közösségépítő házi verseny volt, ahol mindenkit azért díjaztunk, amiben ő volt a legjobb. Köszönjük tanítványaink, szüleik, bíróink és orvosunk segítségét, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap támogatását!

 

   

 

2018. február 23.

Sportgála

A II. Ferencvárosi Sportgálán bemutatóztunk, nagy élmény volt részt venni ezen a rangos eseményen!

 

   

 

2018. február 10.

Halom Kupa 2018

Szécsányi Nándor az idei Halom Kupán formagyakorlatban ezüst-, küzdelemben pedig bronzérmet szerzett. Szívből gratulálunk!

 

   

 

2018. február 9.

Stílusbarátság 2018.1

Negyedik alkalommal volt vendégünk Réti István shihan, köszönjük a tanítást, köszönjük az elismerést, köszönjük a szeretetet, köszönjük az elfogadást!

 

   

 

2018. január 30-31.

Első önálló övvizsga

Elkészültek az új zászlók és az új felvarrók, köszönet a támogatásért Málai-László Balázsnak és a Cazahun Kft.-nek. Megtartottuk az első saját övvizsgákat is, összesen 27-en kaptak új övfokozatot. Nagyon büszkék vagyunk rájuk!

 

   

 

2018. január 17.

Medicinlabdák

Ma kint voltak a tornateremben a medicinlabdák, úgyhogy gondoltam használjuk őket. Először egy-két standard erősítőgyakorlat, majd egy kis egyensúlygyakorlat. Végül lett belőle egy nagyon izgalmas játék egyensúlyfejlesztéssel, koncentrációfejlesztéssel, együttműködés-fejlesztéssel, saját korlátaink felismerésével. A végén egy szülő, aki előbb érkezett, és végignézte, azt mondta, hogy ez nagyon jó, ebben minden benne van, ebből rengeteget tudtak tanulni a gyerekek.

 

   

 

2017. december 18.

Kilépés

Már évek óta az volt az érzésünk, hogy nem egy irányban haladunk, eddig próbáltuk összehangolni a céljainkat, de mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem lehetséges, ezért a Tomoni Harcművészeti Sportegyesület kilépett a Magyar Goju-Kai Szövetségből. A továbbiakban önálló harcművészeti egyesületként járjuk a saját utunkat kötöttségek nélkül.

 

   

 

2017. december 15.

Legeredményesebb versenyzőink

Béres Viktória és Szécsányi Nándor, a Tomoni SE legeredményesebb versenyzői, sok minden más mellett ezért is nagyon büszkék vagyunk rájuk!

 

   

 

2017. december 9.

Gankaku Kupa 2018

Kicsi, ámde annál ügyesebb csapattal mentünk a Gankaku Kupára. Két párosunk bunkai bemutatózott, nyolc versenyzőnk pedig összesen 4 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzérmet szerezett. Gratulálunk nekik a kemény munkához, ami itt is meghozta az eredményét!

 

   

 

2017. november 19.

Szövetségi közös edzés

Rebicek Gerd, Szövetségünk alapítómestere tartott edzést a középhaladó és a haladó tanítványoknak.

 

   

 

2017. november 11.

Újabb I-Karate érem

Szécsányi Nándor ezüstérmet szerzett a szlovákiai nemzetközi versenyen! Nagyon büszkék vagyunk rá! Sok év kemény edzésének köszönhető ez az újabb szép eredmény.

 

   

 

2017. október 16.

Az újraélesztés nemzetközi világnapja

Az újraélesztés nemzetközi világnapja alkalmából a Tomoni Harcművészeti Sportegyesület egy defibrillátort ajándékozott a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnáziumnak, ahol a legnagyobb dojonk van, s ahol elnökünk, Zima István és alelnökünk, Dobner Kamilla kezdte az edzői pályafutását. Reméljük, hogy sosem kell majd használni, de megnyugtató, hogy tanítványaink, az iskola 900 diákja és több tucat dolgozója mostantól nagyobb biztonságban van.

 

   

 

2017. október 15.

Az első nemzetközi arany!

Szécsányi Nándor aranyérmes lett az I-Karate Global nemzetközi versenyén a svédországi Lundban! Büszkék vagyunk rá!

 

   

 

2017. október 13.

Élménynap a Teleki Kastélyban

A Teleki Kastélyban élménynap volt fogyatékkal élő és magatartászavaros gyerekeknek, ahol játékokat vezettem nekik. Külön öröm, hogy közben a haladó tanítványaim nagyon ügyesen megtartották a kezdő edzést.

 

   

 

2017. szeptember 30.

II. Élményesszencia Konferencia

Idén is volt Élményesszencia Konferencia, amin természetesen mi is képviseltettük magunkat! Ármos Anita előadása maga volt a csoda!

 

   

 

2017. szeptember 27.

"Gyümölcsök a Tomoni Fán"

Szerdán azt játszottuk edzésen, hogy páran kaptak egy-egy leírás stílusunk történetének valamely neves személyéről, ami alapján be kellett mutatniuk. A többieknek ki kellett találni, hogy kiről van szó, de annak, aki bemutatta az volt a célja, hogy minél később fejtsék meg. Zárójelben lényeg kiemelést gyakoroltak indirekten. Minden igyekezet ellenére mindet hamar kitalálták, ezért utána letettem a földre a leírásokat, mondva, hogy akit érdekel elolvashatja. 15 percig olvasgattak elmélyülten. Egyre több és egyre szebb gyümölcsöt hoz az a fa, amit itt nevelgetünk a Tomoniban!

 

   

 

2017. szeptember 12.

Új Dojo Pécelen

Elindult a Szent Erzsébet Dojo a péceli katolikus iskolában, már az első edzésen 20-an vettek részt!

 

2017. szeptember 6.

Egy újabb fantasztikus élmény

A szombati Tomoni Napon úgy, éreztem, hogy ez a közösség egy nagyon nagy érték, amit az Egyesületben létrehoztunk. Ma megint volt egy olyan pillanat, ami nagyon megerősít abban, hogy igazán jó úton haladunk. Haladó edzésen képekből kellett választani egyet, ami egy nyári emléket idéz fel, majd ezt megosztani a csoporttal. 2 felnőtt és 10 kamasz (akikből alapesetben nem lehet kétszavasnál hosszabb mondatot kihúzni) egy órán keresztül beszélt nem csak a nyári eseményekről, hanem az azzal kapcsolatos érzéseikről, gondolataikról. Ez egy olyan közösség, ahol egy 14 éves gyerek el meri és el akarja mondani az egész csoport előtt, hogy mitől fél; már önmagában ezért érdemes csinálni!

 

2017. szeptember 2.

Tomoni Nap a Family Gardenben!

Szombaton egyesületi nappal kezdtük a szezont. Nagyszerű helyen, csodálatos csapattal és fantasztikus hangulatban!

 

   

 

2017. augusztus 25.

Hamarosan indul a 2017/2018-as szezon!

Addig is mindenkinek jó pihenést és készülődést a hátralévő pár nyári napra! Szeptembertől várjuk a régi és az új tanítványokat is!

 

   

 

2017. augusztus 18.

2016/2017-es szezon számokban:

3 db csapat (Keresztúri Dojo, Szent-Györgyi Dojo, Ferencvárosi Önvédelmi Tanfolyam)

83 db tanítvány

548 db edzés

3 db övvizsga

46 db megszerzett új övfokozat

3 edzőtábor

31 db edzőtáborozó

6 stílusbarátság edzés

7 edzés meghívott edzőként

7 továbbképzés

8 db verseny

44 db versenyző

15 db megnyert aranyérem

22 db megnyert ezüstérem

25 db megnyert bronzérem

2 db legeredményesebb versenyzői cím a Szövetség versenysorozatán

 

2017. augusztus 6-11.

Kalandok és Álmok Nagytábor 2017

Idén két edzőnk is részt vett a Kalandok és Álmok Nagytáborban. Mit tanultunk? Csak néhány a rengetegből: hogyan lehet francia kártyával fogalmazást tanítani, hogyan lehet kispárnahuzatot felhasználni énekórán, együttműködés fejlesztés dobókockával, bizalom fejlesztés colstokkal, kommunikáció fejlesztés építőkockával. Tartottunk önvédelmi edzést, kangatraininget és választható foglalkozást "Élmény a mozgás" címmel. Egyszerre volt szakmai fejlődés, önismereti út és egy minden pillanatában élvezhető tábor!

 

   

 

2017. július 3-8.

Nemzetközi edzőtábor

Nyolcadik alkalommal volt lehetőségem stílusvezetőnkkel és az európai nagymesterekkel együtt gyakorolni, minden edzés nagy élmény volt. A kirándulás a Magas-Tátrába tette igazán különlegessé az idei nemzetközi szemináriumot.

 

   

 

2017. június 24-30.

Haladó edzőtábor

Túl vagyunk a "nagytáboron" is, 4-en sikeresen levizsgáztak kékövre. A keménymaggal még strandoltunk egyet hazafelé.

 

   

 

2017. június 17-22.

Kezdő edzőtábor

Edzés és játék, homokvár- és csapatépítés, felelősségre tanítás és szórakozás, és még rengeteg emlékezetes élmény gyereknek, felnőttnek, edzőnek egyaránt.

 

   

 

2017. június 15.

Évzáró a Keresztúri Dojoban

A XVII. kerülteben is befejeztük a szezont; karatésok, szülők és karatés szülők együtt játszottak.

 

   

 

2017. június 14.

Évzáró a Szent-Györgyi Dojoban

Lezártuk az évet a szentgyörgyisekkel, fantasztikus közösség, nagyszerű élmények, nagyon jó veletek!

 

   

 

2017. május 31.

Újabb sikeres övvizsgák

A Szövetség övvizsgáján mind a 21 vizsgázónk sikeresen megszerezte a következő fokozatot, büszkék vagyunk rájuk!

 

   

 

2017. május 21.

Tomoni Nap

Egyesületi kirándulást tartottunk Pécel környékén, nagyon jó idővel és fantasztikus csapattal! Természetesen egy kis játék is bekerült a programba.

 

   

 

2017. május 18.

Ferencvárosi sportpróbáló

Ferencvárosi sportpróbálón többen kipróbálták a karatét, és háromszor is bemutatóztunk a nap folyamán. Köszönjük az Önkormányzatnak a szervezést!

 

   

 

2017. május 11-14.

Haladó élménypedagógiai képzés

A Kalandok és Álmok Szakmai Műhely képzése most is élvezetes, tanulságos, hasznos és inspiráló volt egyben!

 

   

 

2017. május 13.

Honvéd Kupa

A Magyar Goju-Kai Szövetség idei második utánpótlásversenyén, a Honvéd Kupán 4 arany-, 4 ezüst- és 7 bronzérmet szereztek versenyzőink, büszkék vagyunk rájuk!

 

   

 

2017. május 10.

Vendég edzés a mentálhigiénés napon

A XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ált. Isk. és Gimnázium meghívására egy kis ízelítőt tartottunk az önvédelemről a testi és lelki egészségnapján. Boldogan vettünk részt ezen a nagyon jó kezdeményezésen.

 

   

 

2017. április 30.

Strasbourgi I-Karate Európa Kupa

Szécsányi Nándor bronzérme az Egyesületünk első dobogós helyzése nemzetközi I-Karate versenyen, nagyon büszkék vagyunk rá!

 

   

 

2017. április 23.

Elsősegély tanfolyam

Elsősegély tanfolyamot szerveztünk a Szövetség edzőinek és felnőtt tanítványainak, és néhány barátunk is eljött. Hasznos és tanulságos nap volt. Köszönet Léránt Dávidnak, a Pesterzsébeti Mentőállomás vezetőjének a kitűnő tanfolyamért!

 

   

 

2017. április 22.

Stílusbarátság 2017.3

Szabó János shihan meghívására Sifu Serflek József vezetett be minket a Fehér Daru kung fu alapjaiba és a Goju Karatéval való kapcsolataiba. Tomonisok négyen vettünk részt ezen az izgalmas szemináriumon.

 

   

 

2017. április 2.

I-Karate Global Kupa 2017

Vasárnap zajlott az első magyarországi karateverseny, ahol csak fogyatékkal élőknek szóló versenyszámok voltak. Szécsányi Nándor ezüstérmet szerzett katában, Zima István sensei pedig bíróként segítette a rendezvényt.

 

   

 

2017. március 18.

Stílusbarátság 2017.2

Kluka Bori Ju Jitsu mester volt a vendégünk, az edzés egyszerre volt élvezetes, fárasztó és tanulságos, olyan amilyennek egy igazi edzésnek kell lenni! Köszönjük neki, hogy elfogadta a meghívásunkat!

 

   

 

2017. március 12.

I-Karate verseny a Wado Magyar Bajnokságon

A hétvégi Wado Magyar Bajnokság keretein belül rendezett I-Karate versenyen Szécsányi Nándi formagyakorlatban és küzdelemben is bronzérmes lett. Szívből gratulálunk neki!

 

   

 

2017. március 12.

Budo Fight Kupa

Két versenyzőnk duplázott a hétvégén, a szombati Gankaku Kupa után vasárnap a Budo Fight Kupán is eredményesen szerepeltek. Sohajda Barnabás összesen 1 ezüst- és 2 bronzérmet, míg Béres Viktória 1 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett a hétvégén! Gratulálunk nekik a kemény munkához!

 

   

 

2017. március 11.

Gankaku Kupa

Az V. Gankaku-Óbuda Kupán 8 versenyzőnk 3 arany-, 6 ezüst- és 6 bronzérmet szerzett. Nagyon gratulálunk nekik!

 

   

 

2017. február 11.

Halom Kupa

Megszerezte a Tomoni Harcművészeti Sportegyesület az első I-Karate aranyérmét! Szécsányi Nándor a tanulásban akadályozottak kata versenyszámában győzedelmeskedett. Szívből gratulálunk neki!

 

   

 

2017. február 10.

Stílusbarátság 2017.1

Harmadszor látogatott hozzánk Réti István shihan, Zen Do nagymester idén is nagyon élvezetes volt a közös gyakorlás!

 

   

 

2017. február 4.

Inkluzív Karate

Nagyon izgalmas továbbképzésen voltam az I-Karateról, mert a karate tényleg mindenkié! Köszönet érte Halász Attilának és Eric Bortelsnek.

 

   

 

2017. január 22.

Övvizsga

A Szövetség tegnapi övvizsgáján mind a 21 tomonis részt vevő sikerrel megszerezte az új övfokozatot, gratulálunk nekik!

 

   

 

2016. december 21.

Magyar Goju-Kai Szövetség évzárója

Szövetségünk évzáróján adták át a legeredményesebb versenyzői címeket, egyesületünkből Béres Viktória és Sohajda Barnabás is tudott duplázni, a tavalyi év után, idén is kupát kaptak. Büszkék vagyunk rájuk!.

 

   

 

2016. december 19-20.

Évzáró edzések

Sikerekben és nehézségekben egyaránt gazdag évet zártunk hétfőn a Szentgyörgyi, kedden pedig a Keresztúri Dojoban. Jövőre újjult erővel folytatjuk!

 

   

 

2016. december 18.

Stílusbarátság 2016.2

Vasárnap hat tanítványunkkal vettünk részt az évvégi baráti budo edzésen. Köszönet a meghívásért Povázsai Laci aikidomesternek!

 

   

 

2016. december 4.

Gankaku Kupa

Az idei év utolsó utánpótlásversenye Óbudán zajlott, 7 arany-, 10 ezüst- és 7 bronzérmet szereztek versenyzőink, gratulálunk nekik!

 

   

 

2016. november 13.

Gerd shihan edzése

Gerd shihan, Szövetségünk elnöke tartott edzést haladó tanítványainknak. Jó volt egy közös megmozduláson együtt lenni a Szövetség többi egyesületével!

 

   

 

2016. október 8.

Negyed százados évforduló

Délelőtt edzéssel, este pedig bulival ünnepeltük a Keresztúri Dojo 25. születésnapját, mindenki fantasztikusan érezte magát!

 

   

 

2016. október 2.

Élményesszencia Konferencia

Idén őszre is jutott egy élvezetes pedagógus konferencia! Ezúttal is Zima sensei és Kamilla sempai lett képzettebb :)

 

   

 

2016. szeptember 10.

Erzsébettábor

A Kalandok és Álmok csapatával csütörtökön - a hétfőinél sokkal jobb időben - játszottunk több száz gyerekkel a Fónyodligeti Erzsébettáborban.

 

   

 

2016. szeptember 7.

Elindultak újra az edzések!

A Kálvin térnél várunk mindenkit! Karate-torna 5-8 éveseknek, Karate 8-18 éves gyerekeknek és FELNŐTT KARATE EDZÉS 16 éves kortól!

 

   

 

2016. augusztus 27.

Hamarosan indul a 2016/2017-es szezon!

Addig is mindenkinek jó pihenést és készülődést a hátralévő pár nyári napra! Szeptember 6-tól várjuk a régi és az új tanítványokat is!

 

   

 

2016. augusztus 18.

2015/2016-os szezon számokban:

3 db csapat (Keresztúri Dojo, Szent-Györgyi Dojo, Ferencvárosi Önvédelmi Tanfolyam)

100 db tanítvány

711 db edzés

4 db övvizsga

49 db megszerzett új övfokozat

31 db edzőtáborozó

2 db verseny

42 db versenyző

13 db megnyert aranyérem

14 db megnyert ezüstérem

26 db megnyert bronzérem

3 db legeredményesebb versenyzői cím a Szövetség versenysorozatán

 

2016. július 30.-augusztus 4.

Kalandok és Álmok Nagytábor

Az élménypedagógiai továbbképzés, melyen részt vettünk egyszerre volt inspiráló és minden pillanatában élvezhető!

 

   

 

2016. július 25.

Látogatás a Zen-Do-soknál

Nagy megtiszteltetés volt shihan Réti István meghívására a Köveskáli Zen-Do-s táborban edzést tartani!

 

   

 

2016. július 4-9.

Kezdő edzőtábor

A kezdőkkel új edzőtábort próbáltunk ki Balatonszárszón, a sok edzés mellet rengeteg játék és fürdés volt, a záróestén pedig fergeteges táncolás!

 

   

 

2016. június 27.-július 3.

Haladó edzőtábor

Haladókkal a szokásos szolnok-tiszaligeti helyszínen táboroztunk, az edzések és az övvizsga mellett volt idő strandolni és utolsó este bulizni is!

 

   

 

2016. június 14.

Évzáró a Keresztúri Dojoban!

Itt is az önfeledt játék után megmutattuk a szülőknek mit tanultunk ebben a szezonban. Szeptembertől számítunk mindenkire ismét!

 

   

 

2016. június 10.

Évzáró a Szent-Györgyi Dojoban!

Sok játékkal, bemutató edzéssel, beszélgetéssel és bulival zártuk az évet. Jövőre várunk mindenkit újra!

 

   

 

2016. május 29.

Sikeres övvizsga

Nagyon ügyes volt mind a 11 vizsgázónk a Magyar Goju-Kai Szövetség övvizsgáján, gratulálunk nekik a megszerzett új övfokozathoz!

 

   

 

2016. május 23.

Tomoni Kupa a Ferencváros újságban

Beszámoló jelent meg a Ferencváros újságban a Tomoni Kupáról, melyet a Nemzeti Együttműködési Alap és a Ferencvárosi Önkormányzat támogatásával szerveztük!

 

   

 

2016. április 28.

Akik nélkül nem lett volna ilyen sikeres a Tomoni Kupa 2016, köszönet érte:

 

Angyal Andrea, karatés szülő

Bácskai János, Ferencváros polgármestere

Bálint Kriszta, karatés szülő

Bálint Norbert, karatés

Balogh Péter Vajk, karatés

Barányi György, karatés

Bekő Szandra, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Bene Dániel, Emberi erőforrás Támogatáskezelő

Béres Sándor, karatés szülő

Béres Viktória, karatés

Bisztrony Balázs, bíró

Bittó Erzsébet, karatés szülő

Bodrogi Renáta, Székely Budo-Sport Kft.

Bruszt Mária, Kakusei Sportegyesület vezetőedzője

Bugyi Zoltán, egyenpóló

Cheritah Laura, UTE-Kai Sei edzője

Csepela Judit, karatés; karatés szülő

Csiszár Attila, Gorin Karate Sportegyesület vezetőedzője

Csóka Balázs, karatés

Dani Katalin, karatés szülő

Dobner Péterné Erika, karatés szülő

Dobner Petra, Görbe Bögre Kávézó

Dobner Teodóra, karatés testvér

Dobnerné Kocsis Emese, Görbe Bögre Kávézó

Dudás Bertalan, karatés

Fekete Kertész Zoltán, bíró

Gábriel Péter, AP Wilson

Gönczi Zsuzsanna, karatés; karatés szülő

Gubik József, bíró

Hadadi Éva, karatés szülő

Hajdu Natasa, karatés

Halász Attila, Békés Harcosok Dojo vezetőedzője

Hecker Balázs, UTE-Kai Sei vezetőedzője

Horváth Antal, karatés szülő

Horváth Zsófia, karatés

Iván Vera, karatés szülő

Kajtár Gáborné Ildikó, Leövey Klára Gimnázium

Kecskés Ferenc, bíró

Kiss Bence, bíró

Kiss Máté, bíró

Koburger Soma, bíró

Koncsek Péter, karatés

Koncsek Rita, karatés szülő

Kósa László, bíró

Kovács Dániel, hangosítás

Kovács Nándor, karatés

Köteles Henriett, karatés; karatés szülő

Krajcsi László, UTE-Kai Sei edzője

Krammer Krisztián, bíró

Kristály Ágnes, karatés szülő

Kufár Róbert, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Kuna Edina, karatés; karatés szülő

Maczelka Márk, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Magyaróvári Sándor, karatés szülő

Majoros Dóra, AP Wilson

Mészáros Erika, karatés szülő

Mihály Péter, bíró

Murányi Péter, karatés

Németh Dóra, speciális kategóriák koordinátora

Ónodi Pál, bíró

Pap Dorottya, bíró

Pap János, bíró

Pap János, Éremgyár.hu Kft.

Patócs Bálint, karatés

Patócs István, karatés szülő

Patócs Péter, karatés testvér

Pikó Anita, bíró

Pintér Imre, karatés

Rebicek Gerd, főbíró; Honbu Dojo vezetőedzője

Rózsa Erzsébet, Csodák Palotája Nonprofit Kft.

Sándor Krisztina, karatés

Sohajda Barnabás, karatés

Sohajda István, karatés szülő

Soós Réka Orsolya, karatés szülő

Szabó János, bírók koordinátora; Gankaku Sportegyesület vezetőedzője

Szabó Tünde, Gankaku Sportegyesület vezetőedzője

Szántó Mihály, orvos

Szathmáry Renáta, Honvéd-Takara vezetőedzője

Szécsányi Nándor, karatés

Széni István, Pestimre Dojo vezetőedzője

Szóládi László, Mabuni Sportegyesület vezetőedzője

Szöllősi Patrik, karatés

Tajti Kristóf, karatés

Tóth Andrea, karatés szülő

Tóth Balázs, Gorin Karate Sportegyesület vezetőedzője

Tóth Beatrix, Honvéd-Takara vezetőedzője

Ujvári József, Ercsi Harcművészeti Egyesület vezetőedzője

Varga Fruzsina, Honbu Dojo edzője

Varga Istvánné Hajnalka, Vendel utcai Sportcsarnok

Varga Zoltán, karatés szülő

Verhás Norbert, karatés

Virágh Kata, karatés

Voczelka Ferenc, bíró

Zima Imre, karatés testvér

 

2016. április 23.

Tomoni Kupa 2016

Április 23-án, szombaton lezajlott a 2016-os Tomoni Kupa a Vendel utcai Sportcsarnokban a Nemzeti Együttműködési Alap és a Ferencvárosi Önkormányzat támogatásával. Ebben az évben a tavalyinál is nagyobb érdeklődés övezte versenyünket, 11 csapatból 220 fiatal versenyzett négy küzdőtéren. Idén először speciális kategóriák is voltak a Tomoni Kupán, nagy öröm volt a mozgássérült és értelmi fogyatékos sportolókat vendégül látni. Rajtuk kívül délelőtt a kezdők kerültek pástra, majd a páros versenyszámok és a bemutatók következtek. Délután a haladók formagyakorlatai és küzdelmei voltak terítéken. Nagy élmény volt ez a nap mindannyiunk számára, sok felemelő és tanulságos pillanat volt versenyzőknek, szurkolóknak és nekünk szervezőknek egyaránt.

Köszönjük a tomonis önkénteseknek a kiváló szervező munkát! Gratulálunk a versenyzőknek a kiváló eredményekhez! Köszönet támogatóinknak: Nemzeti Együttműködési Alap, Ferencváros Önkormányzata, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., Gábriel Péter, az AP Wilson cégcsoport tulajdonosa, Görbe Bögre Kávézó, Csodák Palotája

 

   

 

2016. április 21.

Lassan minden készen áll a versenyre

Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. és Gábriel Péter, az AP Wilson cégcsoport tulajdonosa jóvoltából az ajándékok már készen állnak, már csak meg kell nyerni őket! És ez még nem minden...

 

   

 

2016. április 20.

Kovács Margó sensei emlékére

3 éve hunyt el Margó sensei, az ő emlékének is szól a szombati versenyünk. Idén először speciális kategóriák is lesznek mozgássérült és értelmi fogyatékos sportolók számára, Margó sensei a legelsők között volt, aki egy enyhe értelmi fogyatékos fiút befogadott a csapatába.

 

   

 

2016. április 19.

Április 23-ai Tomoni Kupa támogatói

 

   

 

2016. március 31.

Márciusi példaképnek ajánlom

 

Márciusi példaképnek ajánlom Dr. Fekete Gábor közjegyző helyettest, aki ingyen adott nekünk egy aláírási címpéldányt, hogy támogassa a sportot.

 

2016. március 28.

A tökéletes élmény – Zima István

 

Nehéz időszakon vagyok túl, egy terhesség és egy szülés önmagában sem könnyű, ráadásul a mienk nem volt teljesen probléma mentes, e mellett nagyobbik lányom most lépett a rettegett dac-korszakba, általában az edzéstartás se ment olyan jól, mint szerettem volna, s az egyesület háttérmunkájában is nagyon összegyűltek a nemszeretem dolgok.

10 napja úgy éreztem, hogy muszáj ebből kitörni, s elmentem futni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nyár óta egyáltalán nem futottam, s utoljára 7 éve futottam rendszeresen és komolyan. Másfél órát futottam nehéz, hegyi terepen, és csodálatos élmény volt. Sokat futottam Pesten parkokban (Népliget, Margit-sziget stb.), de azt össze sem lehet hasonlítani egy igazi erdővel, azt éreztem, hogy minden lélegzetvétellel nőtt az életerőm, minden fa, bokor, hegy és völgy látványától töltődött a lelkem.

Két nap múlva újra elmentem futni nagyrészt azonos útvonalon, és arra jöttem rá, hogy vannak olyan útszakaszok, amik teljesen ismeretlennek tűnnek, pedig voltam ott két napja, rádöbbentem, hogy teljesen öntudatlanul futottam.

A harcművészetben ezt az állapotot mushinnak, üres tudatnak nevezzük, a modern pszichológiai irodalomban flowként, tökéletes élményként találkozhatunk vele. Ilyenkor a képességeink határait feszegetjük, megszűnik az időérzékelés és nem csináljuk a dolgokat, csak történnek velünk, az igazi boldogság pillanatai. Minden igazán emberi dolog ennek az elérését célozza, a szerelem, a művészet, a tudomány művelése, a vallási rítusok stb. Valaki meditáció közben éli át, valaki formagyakorlatnál, valaki küzdelemben vagy erősítésnél, futásnál. S valaki festés közben, imádsággal, gyermekek gondozásánál vagy tanítás alkalmával éli meg.

Azt javaslom mindenkinek, hogy találja meg azt a tevékenységet, ami közben legkönnyebben eléri a tökéletes élményt, és válassza azt hobbijának, vagy még inkább hivatásának.

 

2016. február 23.

Februári példaképnek ajánlom

 

Februári példaképnek ajánlom Dr. Kucsera László ügyvédet, aki az elhunyt korábbi elnökünkkel való ismeretsége emlékére ingyen adott nekünk jogi tanácsokat.

 

2016. február 13.

Ajánlom ennek mély megértését mindenkinek!

 

"Ha nem szeretnél tanulni, senki sem segíthet. Ha elhatároztad, hogy tanulni fogsz, senki sem fog tudni megállítani." (Anonymous)

 

2016. február 5.

Stílusbarátság 2016.1

Réti István shihan ismét ellátogatott hozzánk, köszönjük a közös gyakorlást! Idén is a zen do-sokkal indítottuk a stílusbarátságot, reméljük, lesz folytatás!

 

   

 

2016. január 31.

Januári övvizsga

A Magyar Goju-Kai Szövetség által rendezett övvizsgán a Tomoni Harcművészeti Sportegyesület minden vizsgázója sikeresen megszerezte az új övfokozatot. Gratulálunk nekik!

 

   

 

2016. január 13.

Januári példaképnek ajánlom

 

Úgy döntöttem, hogy idén nem olvasnivalót fogok nektek ajánlani havonta, hanem példaképeket, olyan embereket, akik nem csak az elvárhatót teszik meg, hanem annál többet, jobbat. Remélem, hogy inspirációt kaptok majd életükből, cselekedeteikből a tiétekhez. Íme az első:

Januári példaképnek ajánlom Dobner Petrát a Görbe Bögre Kávézó ügyvezetőjét, aki már 25 évesen megvalósította az álmát, és a semmiből összehozott egy céget, és megnyitotta a kávézóját.

 

2015. december 19.

Közös kumiteedzés Molnár Dani sempai-jal

 

Az év utolsó eseményén Molnár Dániel sokszoros WKF magyar bajnok és goju-kai világbajnok kumités, 2. danos goju-kai mester tartott nekünk egy izgalmas edzést.

   

 

2015. december 18.

Magyar Goju-Kai Szövetség évzárója

 

Szövetségünk évzáróján adták át a legeredményesebb versenyzői címeket, egyesületünkből Béres Viktóriát, Horváth Zsófiát és Sohajna Barnabást díjazták. Büszkék vagyunk rájuk!.

   

 

2015. december 17.

Évzáró a Keresztúri dojoban

 

   

 

2015. december 16.

Évzáró a Szent-Györgyi dojoban

 

   

 

2015. december 12.

Dalai Láma intelme

 

"Az emberek különböző utakon járnak, hogy megtalálják a beteljesedést, a boldogságot. Azért, mert valaki nem azon az úton jár, mint te, még nem jelenti azt, hogy eltévedt volna."

 

2015. december 6.

Gankaku Kupa

 

6 arany-, 8 ezüst- és 17 bronzérmet szereztek versenyzőink, mellyel 16 csapatból a harmadik helyen végeztünk az éremtáblázaton. Gratulálunk mindenkinek!.

   

 

2015. december 5.

Decemberi olvasnivalónak ajánlom

 

   

 

2015. november 21.

Erőszakmegelőzési konferencia

 

Egyesületünk két vezetője, Zima István sensei és Dobner Kamilla sempai tanulságos és élvezetesen napot töltött a Kalandok és Álmok által szervezett erőszakmegelőzési konferencián.

   

 

2015. november 11.

Novemberi olvasnivalónak ajánlom

Karate a keresztény Európában

 

Írta: Zima István, karateedző, szociológus, református hitre keresztelt magyar állampolgár

 

Az interneten és személyesen is találkoztam olyan véleményekkel, hogy a karate, illetve általában a keleti harcművészetek ellentétesek a kereszténységgel. Ezek a vélemények szerintem felszínes és pontatlan tudásból fakadó előítéletekből származnak, az előítéletekről lásd Allport klasszikus művét (Allport, Gordon: Az előítélet; Osiris, Budapest, 1999).

Először is a karaténak nincsen semmilyen vallási vonatkozása, bár természetesen szellemiségére hatottak a távol-keleti vallások mögött álló filozófiák, mint ahogy a kereszténység is hatott az európai kultúra minden részére, a mindennapi együttélési szabályoktól kezdve, az építészeten át, a festészetig. A karate gyökerei Kínába nyúlnak, Okinawán alakult ki, modern formáját pedig Japánban nyerte, így a térség uralkodó vallásainak embereszménye volt rá hatással; elsősorban a buddhizmus (lásd pl. Kőrösi Csoma Sándor: Buddha élete és tanításai; Filum), a taoizmus (lásd pl. Lao-Ce: Tao Te King (fordította Weöres Sándor és Tőkei Ferenc); Tericum, Budapest, 2001) és a konfucianizmus (lásd pl. Őri Sándor: Konfuciusz bölcseletei-Lun jü; Golden Goose, 2012).

Az emberiség a káoszra hajlamos elméjét mindig is próbálta harmóniába rendezni, erre a legkülönfélébb módszerek alakultak ki a művészetektől kezdve, a tudomány művelésén át, a vallásos gyakorlatokig. A témáról lásd Csíkszentmihályi Mihály Flow című könyvét (Akadémiai, Budapest, 2010). Ennek a törekvésnek az egyik megnyilvánulása a modern harcművészet. Gichin Funakoshi, az egyik legnagyobb karatemester szerint: „A karate-do célja a szellem, a lélek és a test együttes tökéletesítése.”, vagy máshol „A karate célja nem mások legyőzése, hanem önmagunk megismerése és jellemünk csiszolása.”. Tehát a karate egyetlen igazi célja, hogy a karatét gyakorló jobb és boldogabb emberré váljon. Nem hiszem, hogy lehet ennél nemesebb célt kitűzni. A karate olyan tulajdonságokat (ezekről később részletesen lesz szó) fejleszt ki, mely mind az egyén, mind környezete javára válik, természetesen ehhez kell egy jó mester és egy nyitott tanítvány.

A karate történetileg az elnyomók elleni védekezésként alakult ki. Ez az önvédelmi jelleg mind a mai napig meghatározó eleme harcművészetünknek. Ennek jelképes szimbóluma, hogy minden formagyakorlat védéssel indul, minden övfokozat vizsgaanyaga a védésekkel kezdődik, és az egyes edzéseken is (hacsak nincs valami komoly edzéselméleti ellenérv) mindig a védéseket gyakoroljuk először. A fent említett Funakoshi mester sírfelirata is így szól: karate ni sente nashi, ami annyit tesz, hogy a karatés nem támad először. Sőt a harcművész kifejezett célja a harc elkerülése; akkor éli jól az életét, ha sosem kell használnia harci tudását. Ez több dologból tevődik össze, először is nem él olyan életvitelt (pl. nem kocsmázik), ami megnöveli a verekedésbe kerülés valószínűségét. Olyan magabiztosságra és kiállásra tesz szert, hogy ne legyen bátorsága másnak megtámadni. Nyitott szemmel és éberen jár a világban, így az esetlegesen veszélyes szituációkat jó előre elkerüli. Tisztelettel bánik embertársaival, így biztosan nem provokálja őket. A konfliktusokat a végsőkig erőszakmentes eszközökkel próbálja megoldani. Ha pedig kikerülhetetlenül önvédelmi szituációba kerül, akkor,- ha csak lehetséges- maradandó sérülést nem okozó technikával harcképtelenné teszi az ellenfelet, és a lehető leghamarabb fizikailag kilép a helyzetből. Természetesen nem minden karatés viselkedik így, ahogy nem minden keresztény tartja be a tízparancsolatot, de ez nem a harcművészet vagy a vallás hibája, hanem az emberi gyarlóság okozza.

Mindannyiunkban vannak ösztönök, a mindennapi stressz miatt felgyűlt feszültségek és erőszakos vágyak, ezek biztonságos levezetésére egy jó módszer a harcművészet. Mennyivel jobb, ha egy dühös gyerek a boxzsákot üti edzésen tiszta erőből, mintha az osztálytársával tenné ugyanezt az iskolában, vagy vandalizmussal vezetné le erőszakos késztetéseit. Itt kontrollált körülmények között tanulja meg azonosítani a düh érzését és legyőzni a késztetést, hogy ez irányítsa cselekedeteit. Edzéseken minimum egy év, de gyerekeknél jellemzően inkább 2-3 év után kezdjük el a szabad küzdelem gyakorlását, ami természetesen nem szó szerint szabad. Vannak tiltott találati felületek és tiltott technikák, és általában mindent csak a megfelelő erővel lehet támadni. Ez a gyerekeknél bőrérintéssel kezdődik, és ahogy egyre idősödnek és egyre jobban tudják kontrollálni a mozdulataik erejét és pontos irányát, valamint érzelmeiket is, fokozatosan keményedik. Azonban még sok év óta gyakorló felnőtt férfiak sem ütik egymást kontrollálatlanul, azaz sok nyugati és újabb keletű keleti küzdősporttal ellentétben nincsen full contact küzdelem. A karatésok jellemzően (90-95% fölött) nem karatézás, hanem foci, biciklizés, stb. közben sérülnek meg.

Néhány szó a szertartásokról. A karatésok meghajlással köszöntik egymást. Japánban az utolsó évtizedekig ez volt a kizárólagos köszöntési forma, az utóbbi időben kezdett elterjedni a funkcionálisan teljesen egyenértékű kézfogás. Az edző megszólítása sensei, mely szó szerint tanárt jelent, tehát ez teljesen ugyanaz a helyzet, amikor a fizikát oktató Béla bácsit a diákok Tanár Úrnak szólítják.

Az edzéseket szertartással kezdjük és zárjuk, melynek elsődleges célja az edzéshez szükséges lelkiállapot és koncentráltság kialakítása, majd a mindennapi életbe való visszarázódás. Ezen szertartás alatt a Japán kultúra szerves részét képező térdelő ülésben helyezkedünk el. Maga a szertartás rövid meditációból (melyről a következő bekezdésben lesz szó) és meghajlásokból áll. A meghajlások fizikailag nagyon hasonlítanak a muszlimok Mekka felé fordulásához, de tartalmilag teljesen másról van szó. Az első meghajlás a zászlónak szól, mely jelképezi a karatét és a karatésok közösségét, ezt ahhoz tudnám hasonlítani, amikor augusztus 20-án fejet hajtunk a felvont magyar lobogó előtt. A második és harmadik meghajlás a stílusunk alapítójának és jelenlegi vezetőjének tiszteletére szól, ez olyan, mint, amikor március 15-én főt hajtunk a ’48-as hősök emlékére. Ezután az edzésvezetőt köszöntik meghajlással, melyet természetesen ő is viszonoz, majd végül egymást köszöntik, ez pedig nem több, mint egy üdvözlés, európai fogalmakkal egy kézfogás.

A harmadik bekezdésben szó volt a lelki harmónia eléréséről, erre a keleti országokban évszázadok óta használják a meditációt, részben vallási-spirituális töltettel, részben attól teljesen függetlenül. A modern pszichológia napjainkban fedezi fel a meditációt, mint lelki, sőt testi karbantartó eszközt. Bagdy Emőke pszichológia professzor, hithű református a tavalyi évben adta ki könyv és cd formájában az általa készített meditációs gyakorlatokat (Bagdy Emőke: Relaxáció, Megnyugvás, Belső béke; Kulcslyuk, Budapest, 2014). Magam is ezt használtam a tavalyi évben az övvizsgámra való felkészülésben. A meditációt lehet használni koncentráció fejlesztésre, vizsgahelyzetekre való felkészülésre, a szervezet öngyógyító folyamatainak serkentésére és még sok egyébre. Ez egy ősi módszer, mely a modern tudomány próbáját is kiállja.

A harcművészetek kialakulásánál mindig az önvédelem volt a cél, mára azonban szerencsére olyan világban élünk, hogy jó eséllyel egy ember életében nem kerül sor komoly önvédelmi szituációra, így a hangsúly áttolódott a jellemfejlesztésre. De lássuk mik is azok az értékek, amiket át szeretnénk adni a tanítványainkat, illetve melyek azok a tulajdonságok, melyek a karate gyakorlásával kialakulnak, megerősödnek. Biztos vagyok benne, hogy ezek egyike sem ellentétes a keresztény értékrenddel, sőt többsége kiemelt érték ott is, néhányhoz konkrét bibliai hivatkozást is írtam.

A teljesség igénye nélkül legfontosabb értékeink:

Önuralom

Kitartás

Tisztelet és udvariasság, vö. „Tiszteld atyádat és anyádat…” (2Mózes, 20, 12), ill. „Szeresd felebarátodat, mint magadat…” (Márk, 12, 31)

Magabiztosság

Türelem

Segítőkészség

Őszinteség, vö. „Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot…” (2Mózes, 20, 16)

Szorgalom, vö. „Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat…” (2Mózes, 20, 9)

Fejlődés utáni vágy és igényesség, vö. „Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes…” (Máté 5, 48)

Békesség önmagunkkal és a világgal, vö. „Boldogok a békességre igyekezők: mert ők az Isten fiainak mondatnak…” (Máté 5, 9)

Számunkra a karate csak egy eszköz, hogy egy közösséget hozzunk létre, amely őrzi és tovább adja a legfontosabb emberi értékeket, melynek tagjai mindig számíthatnak egymásra, és mely a kihívásokkal teli életben helyes úton tartja az embereket. Mindenkit a saját útján, de ezek az utak az alapértékekben közösek.

 

2015. november 3.

Folytatódik az ingyenes önvédelmi tanfolyamunk!

 

A Ferencvárosi Önkormányzat nyitott tornaterem programjának keretében várunk szeretettel minden ferencvárosi lakost hétfőn és szerdán 19 órától a Szent-Györgyi Albert Ált. Isk. és Gimnáziumban!

   

 

2015. október 21.

Cikk jelent meg rólunk a XVII. kerületi Hírhozóban.

 

   

 

2015. október 8.

Októberi olvasnivalónak ajánlom

Októberi olvasnivalónak ajánlom ezt a dalszöveget, az alúl lévő linken meg is hallgathatjátok.

 

Deniz: Csoda

 

Ha még nem láttál csodát most mesélek párat

mert létezik olyan mit a szemeddel láthatsz

ufók meg híradók helyett

nézd meg, hogy ki lakik a szomszédod felett

oké, hogy panel meg telep

meg lehúz a sarkon a gyerek

de lehet még látni a csodát csak figyeld

egy anyuka a kezében szatyrokat cipel

mer 8 óra munka

után hazamegy és vacsorát főz

így nagy meccsen győz

bár érmet nem kap, de ő is egy hős

csak úgy mint az a lány, aki már

a szüleire hallgat nem velük kiabál

ha valamit kitalál és nem jön össze

nem poharakat hajigál és nem tör össze

ez is egy csoda mint az összes

többi sok hétköznapi győztes

 

Az igazi hős nem Superman vagy Batman

a csoda ott él benned és bennem

nem kell, hogy megmentsd az egész világot

megteszik úgyis sok filmben a sztárok

 

Csoda, hogy egy orvos életeket ment meg

csoda, hogy a dalokkal életet mentek

csoda az is, hogy köztetek vannak

olyanok kik eredeti lemezen hallgat-

nak, csoda, hogy vagytok még lányok

kik pénz helyett szerelemre vágytok és vártok

csoda, hogy egy kissrác magáért kiáll

nem pedig a nagyokkal szív be meg piál

csoda, hogy valaki tolószékbe ülve

aranyat nyer meg, nem elmenekülve

a világ elől siratja magát

a szemedbe mosolyok és barátra talál

csoda, hogy az öltönyök mögött még vannak

politikusok akik tenni akarnak

csoda, hogy a mentős, tűzoltó, rendőr

életeket ment és lemond a pénzről

 

Az igazi hős nem Superman vagy Batman

a csoda ott él benned és bennem

nem kell, hogy megmentsd az egész világot

megteszik úgyis sok filmben a sztárok

 

Hős, ki egy életig hűséggel bírja

Hős ki a sorsát nem másokra bízza

Hős az a főnök ki vezet és kér

nem ugat meg kirúg a több profitért

hős aki képes életet élni

és a csodákat nem lájkokban méri

hős aki érti, nem csak meghallgatja

magára ismerve a fejét felkapja

 

2015. október 4.

Bemutatóztunk a Görbe Bögrében

Őszi családi nap volt a Görbe Bögre Kávézóban, ahol a szelektív hulladékgyűjtésre nevelő bábelőadás, néptánctanítás és izgalmas fizikai előadás mellet mi is sikeres bemutatót tartottunk.

 

   

 

2015. október 2.

Karate bemutató a Görbe Bögrében

Vasárnap, október 4-én családi nap lesz a Görbe Bögre Kávézóban, ahol 13 órától karate bemutatót tartunk. Várunk minden érdeklődőt!

 

2015. szeptember 30.

Szeptember olvasnivalónak ajánlom:

Részletek Szent-Györgyi Albert 1930-ban az Országos Testnevelési Tanács kongresszusán mondott beszédéből:

"Egy sportcsapat a társadalomnak kicsinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. Itt a játék alatt tanítja meg a sport az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre és mindenekelőtt a "fair play", a nemes küzdelem szabályaira. Aki ezeket tudja és akiből a lélek férfiasságát, a meleg érdeklődést, az önállóságot és az alkotási vágyat nem verjük ki 12 vagy 17 évi örökös magolással, ijesztgetéssel és fenyegetéssel, az meg fogja állni a helyét az életben"

"Amit itt (...) szeretnék kihangsúlyozni, az az, hogy a sport nemcsak a testnevelésnek, de a lélek nevelésének is leghatásosabb eszköze, és minden iskolának, a legalacsonyabbtól a legmagasabbig első és szent hivatása és kötelessége a lélek nevelése, hogy fiaiból [és lányaiból ZI] embert faragjon."

 

2015. szeptember 29.

Felnőtt karate edzés a Kálvin térnél!

 

   

 

 

2015. szeptember 28.

Október végéig lehet jelentkezni rákoscsabai csapatunkba!

 

   

 

 

2015. szeptember 21.

Budapest Open

A hétvégén 19 ország részvételével lezajlott a XVIII. Budapest Open nemzetközi karateverseny a Magyar Goju-Kai Szövetség rendezésében. A Tomoni SE 4 fővel képviseltette magát a szervezőgárdában.

 

2015. szeptember 18.

Tomoni a Rákosmente TV-ben

Kiváló riport volt rólunk a Rákosmente TV-ben, mely ezen a linken megtekinthető. Köszönet érte Megyeri Nikolettának és kollégáinak!

 

2015. augusztus 28.

Szeptember második hetétől várjuk az új tanítványok jelentkezését!

 

   

 

 

   

 

2015. augusztus 28.

Elkészült egyesületünk logója!

 

   

 

2015. augusztus 23.

Szeptembertől várunk újra mindenkit!

 

   

 

2015. augusztus 17.

Augusztusi olvasnivalónak ajánlom:

Hosszú Katinka - úszó:

1. Minden edzés előtt egy pillanatra megállok, és mielőtt a vízbe ugranék, elgondolkodom azon, mi a célom, és mit kell tennem az edzésen, hogy egy lépéssel közelebb kerülhessek hozzá.

2. Az edzéseken tartom magam a „nincs mentség” elvéhez. Soha nem keresek mentségeket, mindig megteszem, amit meg kell tennem, ezért azt sem viselem el, ha valaki a közelemben mentségeket keres.

3. Az egész karrierem arra épült, hogy ha választanom kellett, soha nem féltem a nehezebb út mellett dönteni. Ami könnyen jön, azért nem érdemes küzdeni.

4. Nem keresek magamnak könnyű feladatokat, ahol biztos a siker, inkább olyanok után kutatok, ahol a bukás esélye nagyobb, mert azt vallom, a siker felé vezető út kudarcokkal van kikövezve.

5. A kemény munka mindig kifizetődik. Talán nem pont akkor, amikor számítasz rá, de a munka soha nem megy pocsékba, mindig a hasznodra válik.

 

2015. augusztus 15.

2014/2015-ös szezon számokban:

3 db csapat (Keresztúri Dojo, Szent-Györgyi Dojo, Ferencvárosi Önvédelmi Tanfolyam)

97 db tanítvány

509 db edzés

6 db övvizsga

47 db megszerzett új övfokozat

5 db edzőtábor

43 db edzőtáborozó

5 db verseny

67 db versenyző

25 db megnyert aranyérem

28 db megnyert ezüstérem

48 db megnyert bronzérem

1 db első hely az éremtáblázaton

 

2015. július 18.

Tanítványaim fogadtak a reptéren! Nagyon megható volt!

 

   

 

2015. július 13-18.

Európa Bajnokság és Nemzetközi Edzőtábor

Angliai kiutazásunk az Európa Bajnoksággal kezdődött, ahol a magyar válogatott nagyon sikeresen szerepelt. Ezután a szeminárium következett, ahol stílusunk vezetőjével és európai nagymesterekkel edzhettünk együtt. A tábort övvizsga zárta, ahol Zima István 3. danos övfokozatot szerzett.

 

   

 

2015. július 9.

Júliusi olvasnivalónak ajánlom:

A képen az 1932-es Los Angeles-i olimpia aranyérmes magyar vízilabda csapatát látjuk: Ivády, Bródy, Vértesy, Németh, Homonnai, Keserű és Halassy. Csak a második pillantásra vesszük észre, hogy a sor végén álló 23 éves Halassy Olivér bal lába térd alatt hiányzik. Kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros Európa-bajnok vízilabdázó, Európa-bajnok gyorsúszó, mindkét sportágban többszörös magyar bajnok. Nem volt még paraolimpia, mégis ő a világ első mozgássérült olimpikonja. Amerikában már filmet csináltak volna róla.

103 éve, 1909. július 31-én született Újpesten. Mint sok helyi kisfiú ő is az UTE gyerekcsapatában kezdett focizni, igazi reménységnek tartották. Nyolc éves volt, amikor megpróbált felugrani egy mozgó villamosra, és lecsúszott a lépcsőről. Bal lábát amputálni kellett. Egy évvel később már úszó- és pólóedzésekre járt az UTE uszodájába. Kezdetben nehezen ment neki, de 17 évesen mindenki meglepetésére megnyerte a folyamúszó bajnokságot. Az úszók a szentendrei sziget csúcsától a Margitszigeti Atlétikai Centrumig úsztak. Olivér 1 óra 4 perc alatt tette meg a 9 kilométeres távot. Úgy győzött, hogy a korábbi bajnok a táv feléig jelentősen vezetett előtte, majd lemaradt az óriásit sprintelő Halassy mögött. Innentől kezdve mindenki komolyan vette a féllábú sportolót.

19 éves volt, amikor 1928-ban Komjádi Béla beválogatta az amszterdami olimpiai keretbe. Ezüst éremmel tértek haza. Tíz év alatt tíz alkalommal nyert országos pólóbajnokságot az UTE színeiben, úszásban pedig 23 magyar bajnoki aranyat gyűjtött össze, és 12-szer javított hazai csúcsot. Az aranyérmes pólócsapat tagja volt a Los Angeles-i és a berlini olimpián. Legnagyobb sikerét mégsem az olimpiákon aratta, hanem az 1931-es párizsi Európa Bajnokságon.

Az EB-n a magyar csapat a belgák ellen játszott, Halassy mindent beleadva küzdötte végig a meccset. Új volt a válogatottban, de neki is köszönhető, hogy a magyarok megvédték európa-bajnoki címüket. A többiek a győzelmet ünnepelték, amikor Olivér szólt, hogy neki mennie kell, még van egy kis dolga. Kezdődött az 1500 méteres gyorsúszás döntője. Ebben a számban a francia Jean Taris és az olasz Paolo Costolli számított favoritnak, mindenki arra számított, hogy a verseny köztük dől el. Végül semmi sem papírforma szerint történt. Nemcsak azért, mert a verseny alatt jégeső zúdult az uszodára, és a bírók alig tudták követni, ki hol tart, hanem azért is, mert a magyar mozgássérült úszó csodát művelt. Halassy minden hossz végén rávert a társaira, de a fordulókat fél lába miatt rosszul vette, így mindig újra behozták. Végül mégis maga mögé utasította a két esélyest, és egy másik olasszal Giuseppe Perentin-nel küzdött az első helyért. Egy métert vert rá, és elhozta az aranyérmet.

A teljesen kimerült Halassyt Bárány István úszóbajnok húzta ki a vízből. Járni már mankóval sem tudott, úgy kellett az öltözőbe vinni. Ott cukrozott teát kanalaztak a szájába, amíg magához nem tért. Megköszönte a segítséget, felállt és visszatért a medencéhez, ahol a vízipóló bronzmérkőzés zajlott. A meccset félbe kellett szakítani, ugyanis a közönség csak a fiatal magyar versenyzőre figyelt. Az egész nézőtér zúgott: Halasszi! Halasszi! Végül a zsűri és a bíró is neki tapsoltak.

Még hat évig úszott és nyolc évig vízilabdázott, végül 30 évesen visszavonult. Előbb az újpesti Egyesült Izzónál dolgozott, később pedig számtiszt, azaz kontroller lett a városi számvevőségen. Családot alapított, három lánya született. A háború után ő volt egyike azoknak, akik részt vettek az úszósport újjászervezésében. 1946 szeptember 10-én taxival ment az Úszószövetségbe. Egy szovjet járőr leintette őket és kiszállította a taxiból. Fegyvert fogtak rájuk és az autót követelték. Nem tudjuk pontosan mi történt, de a két férfi valószínűleg ellenállt. Tény, hogy a taxit elvitték, néhány nap múlva kerekek nélkül találták meg egy távoli utcában. A taxisofőrt és Halassy Olivért a helyszínen agyonlőtték. 37 éves volt, legkisebb lánya még újszülött.

Bár tanúk is voltak, az esetet hivatalosan eltussolták, a sajtó bestiális rablógyilkosságról írt, szovjet katonákról szó sem esett. A sportoló családját megfenyegették, hogy hallgassanak a valódi történetről. Mégis mindenki tudta, mi történt. Halassy Olivért, minden idők legeredményesebb mozgássérült sportolóját, ezrek gyászolták, temetésén Hajós Alfréd mondta a gyászbeszédet.

Szerző: Nyáry Krisztián

 

   

 

2015. június 29-július 5.

Haladó edzőtábor

A haladókkal Szolnokon edzettünk hol zuhogó esőben, hol kánikulában. A sikeres övvizsga mellet volt karatés vetélkedő és önfeledt játék is.

 

   

 

2015. június 21-25.

Középhaladó edzőtábor

Túl vagyunk a második nyári táboron is. Az edzéseken és a vizsgán kívül felejthetetlen pillanatokat szereztünk a Ki mit tud?, a homokvárépítés és a csapatépítő játékok alatt is.

 

   

 

2015. június 18-20.

Kezdő edzőtábor

Lezajlott a kezdők tábora, családias hangulatban, kis létszámmal. Külön öröm volt számomra, hogy a legfiatalabb és a legidősebb tanítványunk életkora között 61 év volt, jól mutatva, hogy a karatét egy egész életen át lehet gyakorolni.

 

   

 

2015. június 12.

Júniusi olvasnivalónak ajánlom:

"Élsportolói pályafutásom során megtanultam, hogy a sikerért, és a jó eredményért keményen meg kell dolgozni. Az úszás ugyan egyéni sportág, de ahhoz, hogy ezeket azt eredményeket el tudtam érni, az is kellett, hogy nagyon sokan álltak mellettem! A civil életben is azt tapasztalom, hogy a céltudatosság, és a hosszú távú gondolkodás mellett kiemelten fontos, hogy az embert olyan partner, azaz csapat vegye körül, amely hasonló értékeket képvisel, hosszú távú közös céljaik legyenek, és így, egymás kölcsönös támogatásával még nagyobb sikereket tudjanak elérni a saját területükön!" Kovács Ágnes, olimpiai bajnok úszó

2015. június 11.

Évzáró edzés a Keresztúri Dojoban. Ősszel újra találkozunk!

 

   

 

2015. június 10.

Évzáró edzés a Szent-Györgyi Dojoban. Jövőre folytatjuk együtt!

 

   

 

2015. június 7.

Övvizsga

Lezajlott a Magyar Goju-Kai Karate-Do Szövetség övvizsgája, mind a 12 vizsgázónk sikeresen megszerezte a következő övfokozatot.

 

2015. május 31.

Tomoni Nap

A Népligetben tartottuk 2015. tavaszi Tomoni Napot, sokat játszottunk és beszélgettünk, reméljük, ősszel mindenki el tud jönni majd.

 

   

 

2015. május 14.

Májusi olvasnivalónak ajánlom:

 

   

 

2015. május 11.

Élménypedagógia

Nagyszerű pedagógiai továbbképzésen voltam a hétvégén, ahol sok pozitív embert ismerhettem meg a hasznos tudás mellett. Köszönet a Kalandok és Álmoknak, valamint a Katalizátornak a szervezésért; továbbá Demjén Izabellának, Besnyi Szabolcsnak és Takács Nándornak, akik kiválóan vezették a képzést. Remélem, találkozunk még velük!

 

   

 

2015. április 27.

Tomoni Kupa 2015

Szombaton rendeztük a Tomoni Kupát, melyen 11 arany-, 14 ezüst- és 21 bronzéremmel az éremtáblázat élén végeztünk. A képen a szervezőcsapatunk és versenyzőink egy része látható. Köszönjük és gratulálunk mindenkinek! Köszönettel tartozunk a Ferencvárosi Önkormányzatnak és Dr. Bácskai János polgármester úrnak a kiváló helyszín biztosításáért, valamint a Nemzeti Együttműködési Alapnak támogatásért.

 

   

 

 

2015. április 10.

Áprilisi olvasnivalónak ajánlom:

Dalai Láma:

"1. Vedd számításba, hogy a nagy szerelem és a nagy siker nagy kockázattal jár.

2. Mikor veszítesz, legalább a leckét tanuld meg.

3. Kövesd a három T-t: Tiszteld önmagad, Tisztelj másokat és Tetteidért vállalj felelősséget.

4. Ne felejtsd el, hogy nem megkapni azt, amit kívánsz, néha csodálatos szerencse.

5. Tanuld meg a szabályokat, hogy tudjad, hogyan lehet áthágni őket.

6. Ne hagyd, hogy egy kis nézeteltérés tönkre tegyen egy barátságot.

7. Mikor rádöbbensz, hogy hibát követtél el, azonnal tégy lépéseket a kijavítására.

8. Tölts mindennap egy kis időt magaddal.

9. Tárd ki karjaidat a változásoknak, de ne engedd el az értékeidet.

10. Emlékezz, hogy a csönd néha a legjobb válasz.

11. Élj jó, becsületes életet, akkor mikor öregebb leszel és visszagondolsz, képes leszel másodszorra is élvezni azt.

12. Szeretetteli légkör otthonodban megalapozza életedet.

13. Szeretteiddel való nézeteltérésed alkalmával foglalkozz csak az adott problémával, ne hánytorgasd fel a múltat.

14. Oszd meg a tudásod; ez egyik út a halhatatlansághoz.

15. Légy gyengéd a Földhöz.

16. Évente egyszer menj olyan helyre, ahol még nem voltál.

17. Emlékezz, hogy az a legjobb kapcsolat, melyben egymás iránti szeretetetek meghaladja egymással szembeni érdekeiteket.

18. Mérlegeld a sikeredet annak a fényében, hogy mit kellett feladnod azért, hogy elérd.

19. Vakmerő önfeláldozással kezeld a szerelmet és a főzést."

 

2015. április 1-4.

Tavaszi tábor

Jó hangulatú tavaszi edzőtáborban vettünk részt Cegléden a Gankaku SE szervezésében. Edzések mellett volt kalandpark, csíkos bemutató és sok egyéb.

 

   

 

2015. március 28.

Stílusbarátság 2015.3

Szóládi László sensei meghívására 6 fővel vettünk részt a közös kumiteedzésen. Köszönjük a meghívást a Mabuni SE-nek.

 

   

 

2015. március 21.

Közös edzés

A Budo Fight Karate Klub 3 karatékája látogatott el hozzánk ma. Jó volt együtt edzeni! Köszönjük a látogatást!

 

   

 

2015. március 8.

Márciusi olvasnivalónak ajánlom:

"A zen életmód egyszerű szabályai:

Az első szabály: Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz. Ha eszel, egyél. Ha fürdesz, csak fürödj. Ne akarj evés vagy fürdés alatt más dolgokat is ellátni.

A második nagyon egyszerű szabálya: Lassan és tudatosan tégy mindent! Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz, ne siess vele, csináld lassan. Cselekedeteid ne véletlenszerűek legyenek, hanem tudatosak. Ehhez gyakorlás szükséges, de segít egy dologra fókuszálni.

A zen életmód harmadik egyszerű szabálya: Mindent amit teszel, fejezz be. Légy ott teljes elméddel, és amíg nem végeztél, ne kezdj bele másba. Ha mindenképp muszáj új tevékenységbe fognod, legalább pakold el a félbehagyott dolgot az útból, tisztítsd meg a terepet. Ha szendvicset készítesz, ne kezdd el enni addig, míg el nem takarítottad az előkészületek maradványait, el nem mostad az edényt és le nem törölted az asztalt. Csak miután elvégeztél egy műveletet, tudsz igazán az új dologra koncentrálni.

A zen életmód negyedik egyszerű szabálya: Tégy kevesebbet! Egy zen szerzetes napja sosem léha. Korán kel, és az egész nap munkával telik. Azonban nincs hosszú listája az elvégzendőkről, csupán néhány dolgot tűz ki egy napra, és nem többet. Így oda tud figyelni mindenre, amit tesz, jobban koncentrál rájuk, lassabban és teljesebben végzi el a feladatokat. Nem rohan, nem stresszel, ott van gondolatban is!

A zen életmód ötödik egyszerű szabálya: tégy üresjáratokat a dolgok közé. Mindig hagyj elég időt befejezni egy tevékenységet. Ne ütemezz két tevékenységet időben túl közel egymáshoz. Ezáltal nyugodtabb lehetsz akkor is, ha valami tovább tartana, mint tervezted."

Alkalmazzátok a saját életetekre, és boldogabb s békésebb lesz.

 

2015. március 1.

Budo Fight Kupa

2015. március 1-én a Budo Fight Kupán 7 arany-, 8 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek versenyzőink. Gratulálunk nekik!

 

   

 

2015. február 21.

Stílusbarátság 2015.2

Szántó Szilárd judomester tartott nekünk edzést. Nagyon élveztük, és sokat tanultunk belőle. Köszönjük szépen!

 

   

 

2015. február 13.

Önvédelmi foglalkozások

Már heti két alkalommal van lehetőség a ferencvárosi lakosoknak ingyenes önvédelmi edzésen részt venni. Várunk mindenkit hétfőn 19:00-tól 20:00-ig és szerdán 18:00-tól 19:30-ig a Szent-Györgyi Albert Ált. Isk. és Gimn.-ban a Kálvin térnél!

 

2015. január 23.

Stílusbarátság 2015.1

Shihan Réti István Zen Do nagymester tartott nekünk edzést. Nagyon érdekes és hasznos volt belepillantani egy kicsit egy másik stílusba. Köszönjük a mesternek, várjuk jövőre is!

 

   

 

2015. január 18.

Januári övvizsga

A Magyar Goju-Kai Szövetség által rendezett övvizsgán a Tomoni Harcművészeti Sportegyesület minden vizsgázója sikeresen megszerezte az új övfokozatot. Gratulálunk nekik!

 

2014. december 28.

Decemberi olvasnivalónak ajánlom:

"Ha magabiztossá fejleszted a saját képességeid, képes leszel valódi értékekkel hozzájárulni egy jobb világ létrehozásához. Az önbizalom rendkívül fontos. Nem az önteltség, hanem a képességeid reális tudatának értelmében. Emberi lényekként képesek vagyunk jó tulajdonságainkon keresztül átformálni magunkat és csökkenteni a hibáinkat. Intelligenciánk lehetővé teszi, hogy megítéljük, mi a jó és mi az ártalmas." Dalai Lama

 

2014. december 18.

Évzáró edzés a Keresztúri Dojoban. Jövőre folytatjuk együtt!

 

   

 

2014. december 17.

Évzáró edzés a Szent-Györgyi Dojoban. Januárban újra találkozunk!

 

   

 

2014. december 16.

Milyen egy jó karatéka?

Egy kis ízelítő a tanítványaink válaszaiból, az én szubjektív válogatásomban:

Keresztúri Dojo (2013. Nov. 7.): egészséges, nem dohányzik, kitűzi magának a célt és eléri, nagy az akaratereje, mindig karatékaként viselkedik, elfogadja a kritikát, tisztelettudó, békés, határozott, szorgalmas, szereti, amit csinál, tanul a hibáiból

Szent-Györgyi Dojo (2013. Nov. 8.) :elszánt, kitartó, céltudatos, sokoldalú, nagy az önuralma, tudásszomjas, sose adja fel, kreatív, fegyelmezett, magabiztos

Tűzzétek ki célul, hogy ilyen emberré váljatok, és tegyetek meg mindent, hogy sikerüljön! Mi mindent megteszünk, hogy ebben segítsük tanítványainkat. Osu: Zima István sempai

 

2014. december 3.

Gankaku Kupa

Szombaton volt a Magyar Goju-Kai Szövetség őszi utánpótlásversenye, melyet a Gankaku Sportegyesület rendezett. A Tomoni Harcművészeti Sportegyesület 19 versenyzővel vett részt az eseményen, összesen 7 arany-, 6 ezüst- és 17 bronzérmet szereztek. Gratulálunk nekik!

 

   

 

2014. november 19.

Ferencvárosi önvédelmi tanfolyam

Novembertől folytatódnak a ferencvárosiaknak szóló ingyenes önvédelmi edzések. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

 

   

 

2014. november 17.

Diákolimpia

Földesi Ildikó először indulva a kadet kategóriában rangosabb versenyen 5. helyezést ért el a szombati Diákolimpián. Gratulálunk neki!

 

   

 

2014. november 2.

Novemberi olvasnivalónak ajánlom:

Dr. Harnos Imre (a Zen Bu Kan Kempo alapítómestere) beszámolója:

"Döntő év volt, hiszen húsz évvel a forradalom után, ismét huzamosabb időt töltöttem otthon. Most már egy csapat volt, aki várt, egy iskola kis tornatermében. Egyik téli késő délután, amint befordultam a sarkon nagyobbacska tömeget láttam állni az iskola előtt. Amint elmentem mellettük összesúgtak "Itt jön, megjött", majd belépve a tornaterembe, annyian voltak, hogy nem lehetett megmozdulni. Sajnos, a már bennlévők felét ki kellett küldeni, hogy rendesen elférjünk, és dolgozni tudjunk. Aznap este 6-8-ig, megtörtént az első hivatalos tornatermi edzés! Az edzés alatt, ki-kinézve a pinceablakon láttam az arcokat a hóesésben, ahogy a koszos ablakon néznek befelé, és csak figyelnek, figyelnek. "Mester, még egyet, még egyet!" - hangzott a kérés, és ez így ment reggel 4-ig, mikorra elfogyott kint a sok fázós gyerek, a hó meg csak esett szakadatlanul! A KEMPO ment előre a sok új tanítvánnyal."

(http://www.zenbukankempo.com/rolunk/tortenelem/2/)

Ilyen elszántsággal érdemes harcművészetet (és szinte bármi mást is) csinálni, hogy hajlandó vagy órákig fagyoskodni a hóban, hogy talán bejuss a sokadik nem tervezett plusz edzésre.

 

2014. október 20.

Októberi olvasnivalónak ajánlom:

"A költő Tollas Tibor, aki a magyar kommunista rezsim legsötétebb időszakában éveket töltött magánzárkában, mesélte, hogy a váci börtönben, ahol több száz értelmiségit tartottak fogva, a rabok több mint egy évig azzal foglalták el magukat, hogy műfordító versenyt rendeztek. Először ki kellett választaniuk a megfelelő költeményt, s hónapokig tartott, míg a benevezett versek körbejárták az összes cellát, majd további hónapokat vett igénybe, míg leleményes titkos üzenetek segítségével sikerült megszámolni a szavazatokat. Végül abban egyeztek meg, hogy a fordítok Walt Whitman O Captain! My Captian! [Ó Kapitány! Kapitányom! Ha van olyan ember, aki nem látta a Holt költők társasága című filmet, akkor sürgősen nézze meg. (Zima István)] című versét fordítják majd magyarra; részben azért, mert ez volt az a vers, amelynek a legtöbb rab tudta az eredeti angol szövegét. Ezután elkezdődött a komoly munka: mindenki hozzáfogott, hogy elkészítse a saját fordítását. Mivel sem papír, sem írószerszám nem volt, Tollas egy réteg szappant kent cipője talpára, és fogpiszkálóval karcolta bele a betűket. Amikor már fejből tudta a sort, újabb réteg szappant kent a cipőre. A fordítok írás közben egyenként megtanulták a versszakokat, aztán továbbadták a következő cella lakójának. Egy idő múlva már tucatnyi változat keringett a börtönben, és a rabtársak mindegyiket értékelték és szavaztak rá. Miután a Whitman-fordítást elbírálták, egy Schiller-költemény következett."

(Csíkszentmihályi Mihály: Flow-Az áramlat, A tökéletes élmény pszichológiája; Akadémiai Kiadó, 2010; 129. old.)

Ilyen emberek közt szeretnék élni!

 

2014. október 14.

Más harcművészetek

Az utóbbi években tudatosan törekedtem rá, hogy minél több stílusba bepillantsak, legalább egy-két edzés erejéig. Szerettem volna jobban megérteni a saját stílusomat az alapján, hogy miben hasonlít és miben különbözik a többitől. Minden ilyen találkozás megerősített abban, hogy minden harcművészetnek a mélyén rejlő alapelvek azonosak. Hangsúlyok persze máshova kerülnek, így bármelyik stílustól lehet tanulni, csak egy jó mester kell hozzá. Az pedig, hogy ki melyiket választja sajátjának egyszerűen ízlés dolga. Ezúton szeretnék köszönetet mondani azoknak a mestereknek, akiktől tanulhattam.

Elsősorban:

Gollob Szabolcs – Aikido

Szabó Csaba – Wing Tsun Kung Fu

Akiknél 1-2 edzésen volt alkalmam részt venni:

Balázs Gábor – Aikido

Fekete Kertész Zoltán – Shotokan Karate Do

Furkó Kálmán – Kyokushin Kai Karate Do

Horváth Ádám – Ninjutsu

Jersabek Tibor – Zen Do

Kiyoshi Takeuchi – Hiko Ryu

Kluka József – Ju Jitsu

Réti István – Zen Do

Szóládi László – Shito Ryu Karate Do

Szőcs Attila – Wado Ryu Karate Do

És akiknek az edzését megnézhettem:

Kozma Erzsébet – Shotokan Karate Do

Büchler Zsolt – Shito Ryu Karate Do

 

2014. október 5.

A közösség ereje

A csütörtöki edzésen az egyik tanítványom rosszul lett, és a terem szélén lefeküdt feltett lábakkal. A citrom- és narancssárgaöves fiúk, amikor a nagyok még küzdöttek, az ütőpajzsokból bástyát építettek köré, hogy nehogy baja essen. Az ilyen pillanatokért (is) érdemes ezt csinálni. Mi nem csak edzést tartunk, hanem élő és egészséges közösséget is építünk, amire nagy szükség van a mai világban.

 

2014. szeptember 29.

Kovács Margő sensei

Ma lenne Kovács Margó sensei, a Tomoni Harcművészeti Sportegyesület alapítója 57 éves. Mindenki, aki ismerte szánjon rá öt percet, és idézzen fel egy vele kapcsolatos kellemes emléket!

 

   

 

2014. szeptember 22.

Budapest Open

A hétvégén lezajlott a XVII. Budapest Open nemzetközi karateverseny a Magyar Goju-Kai Szövetség rendezésében. A Tomoni SE 5 fővel képviseltette magát a szervezőgárdában. Egy versenyzőnk is indult, nagyon jól katázott, de a rendkívül erős mezőnyben helyezést sajnos nem tudott elérni.

 

2014. szeptember 17.

Karate edzés a XVII. kerületben!

Nem csak kezdő tanítványok jelentkezését várjuk, hanem azokat is, akik korábban jártak hozzánk edzeni.

 

2014. szeptember 16.

Hajnali élményem

Nagyon rég voltam ilyen kimerült, mint az utóbbi napokban. Felkeltem hajnali 5-kor, és lementem edzeni a Nyúl-dombhoz (József Attila lakótelep). Felfrissített, talán még soha nem voltam ilyen éber reggel háromnegyed 7-kor. Ilyen a karate, ilyen az élet! Győzd le a nehézségeidet, és próbálj mindent a javadra fordítani! Zima István sempai

 

2014. szeptember 10.

Szeptemberi olvasnivalónak ajánlom:

"A legszebb pillanatok általában akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét megfeszített akarattal a végletekig fokozza, hogy véghez vigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot. A tökéletes élmény tehát olyasvalami, ami nem csak úgy megtörténik velünk, hanem inkább mi hozzuk szándékosan létre. Egy kisgyerek számára ilyen lehet az, mikor a nagy gonddal épített torony tetejére, amilyen magasat eddig még sosem sikerült építenie, remegő ujjakkal felteszi az utolsó kockát; vagy egy úszónak az, mikor megpróbálja megjavítani saját rekordját, egy hegedűsnek, amikor hibátlanul játszik el egy nagy technikai tudást igénylő darabot. Minden ember előtt ezerszámra állnak ilyen lehetőségek - kihívások arra, hogy meghaladja önmagát."

Csíkszentmihályi Mihály: Flow - Az áramlat, A tökéletes élmény pszichológiája; Akadémiai Kiadó, 2010; 22. old.

 

2014. szeptember 5.

Új helyszínen a Keresztúri Dojo!

Szeptember 9-től a Jókai Mór Ref. Ált. Iskolában (1171 Budapest, Szánthó G. utca 60.) tarjuk az edzéseinket. Részletekért lásd az Edzésidőpontok és a Elérhetőségeink menüpontokat.

 

   

 

2014. szeptember 2.

Elkezdődött a 2014/2015-ös szezon!

A Keresztúri Dojoban meg volt az első edzés, holnap pedig a Szent-Györgyi Dojoban is meg lesz. Várunk minden régi és új tanítvány!

 

2014. szeptember 1.

Új kezdő csoportot indítunk a Szent-Györgyi Dojoban!

Minden érdeklődőt várunk szerdán és pénteken 16 órától a Kálvin térnél. Első edzés szeptember 5-én, pénteken! Ingyenes próbaedzés! Szent-Györgyis diákoknak kedvezmény! Részletekért lásd az Edzésidőpontok és az Elérhetőségeink menüpontokat.

 

2014. szeptember 1. előtti híreket keresd a Tomoni Harcművészeti Sportegyesület facebook oldalán: facebook.com/tomonibp