^ Back to Top

Masutatsu Oyama

 

Masutatsu Oyama sensei (1923-1994, a Kyokushin-Kai stílus alapítója)

 

   

A harcművészet udvariassággal kezdődik és ér véget. Ezért legyünk mindig kellőképpen udvariasak.

A harcművészet olyan, mint a sziklamászás, megállás nélkül vezet az út fölfelé. Teljes elkötelezettséget igényel a feladat iránt.

A harcművészet a testtartásban összpontosul. Törekedjünk mindig a helyes testtartásra.

A harcművészet ezer nap elteltével veszi kezdetét, s tízezer napnyi edzés után válik tökéletessé.

A harcművészetben az önvizsgálat bölcsebbé tesz. A tetteinken való elmélkedést tekintsük mindig fejlődési lehetőségnek.

A harcművészet természete és célja univerzális. Minden egyes önző vágyat a kemény munka izzasztó tüzében kell elpusztítani.

A harcművészet valódi lényegét a gyakorlat során ismerjük meg. Ezért tanuljuk meg, hogy soha ne féljünk az előttünk álló kihívásoktól.

Sok tapasztalt karatés helytelen módon számos formagyakorlatot tanul, és azt hiszi, tudja is, pedig valójában felszínes virtuozitásuk nem több, mint tánc. Jobb egy formagyakorlatot tökéletesíteni, mint többet félig elsajátítani. Ha valaki 3000-nél többször elismétel valamilyen formagyakorlatot, az ezzel kapcsolatos problémája megoldódik, és a gyakorlati értelmére természetes módon fog rájönni.

Nem az erő minden, ami a Karate-Do-ban van… Ha a Karate-Do egész világát jéghegyhez hasonlítjuk, akkor az erő csak a tenger felszínén úszó, viszonylagosan kis rész. A jéghegy csúcsa alatt van a Karate-Do hatalmas világa, ami igazi jelentését adja.

Az erő igazság nélkül erőszak, az igazság erő nélkül tehetetlenség.