^ Back to Top

Kenwa Mabuni

 

Kenwa Mabuni sensei (1889-1952, a Shito-Ryu stílus alapítója)

 

   

A Karate-Do-ban a leglényegesebbek a formagyakorlatok. Ezekben együtt találhatók az összes védekező és támadó elemek. Éppen ezért teljesen meg kell ismerni az értelmét, analizálni és helyes módon gyakorolni kell.
Lehetnek olyanok is, akik úgy gondolják, hogy a formagyakorlatokat mellőzni lehet, és elegendő a küzdelmet és a formákból kiszűrt technikai elemeket tanulni. Ez a magatartás soha nem segíti elő az igazi Karate-Do-ban való előrehaladást. Ütések és hárítások, támadó és védő mozdulatok ugyanis ezernyi variációban léteznek, és ezeket mind gyakorolni lehetetlen. A formagyakorlatok megfelelő és alapos gyakorlása jó alapokat teremt a hatásos akciókhoz minden helyzetben.
A formagyakorlatuk egymagukban mégis kevesek az eredményes akciókhoz. Egyéb gyakorlásváltozatok is szükségesek ahhoz, hogy a lábak és a kezek mozgása erős és gyors legyen. Meg kell tanulni a helyzeteket változtatni, gyorsan mozogni.
Egy vagy két formagyakorlat tudása elegendő, ha megfelelően gyakoroltuk, vagyis addig a pontig, amíg teljesen magunkénak mondhatjuk. A többi gyakorlat csak tanulmány vagy tájékoztató jellegű. Az ismeretek sokasága értéktelen, ha nem elég mély a tudás. Akárhány formagyakorlatot ismerhet valaki, ha gyakorlása nem megfelelő, tudása értéktelen. Tanulj megfelelő módon, és sulykolj be alaposan két vagy három formát, és amikor eljön az idő, hogy alkalmazd, anélkül hogy tudatosan gondolnál rá, hatásosabb lesz, mint korábban hitted volna.