^ Back to Top

Bruce Lee

 

Bruce Lee (1940-1973, a Jeet Kune Do alapítója)

 

   

A tudatlanok kinevetnek majd, de a bölcsek megértenek.

Nagy hiba előre számítgatni egy küzdelem kimenetelét, nem arra kell gondolnunk, hogy vajon győzünk-e vagy sem. Hagyjuk a dolgokat természetesen folyni, a mi feladatunk, hogy ütünk a megfelelő pillanatban.

Könnyű valakit ügyessé nevelni, de nagyon nehéz valakit a saját viselkedésére tanítani.

Nincs olyan szabály, amit meg ne lehetne szegni. Egy szabály lehet, hogy valamikor hasznos volt, de ma már nem az.

Te nem tudod, hogy én mit fogok csinálni, és még én sem tudom, hogy mit fogok csinálni, Az én mozgásom a te mozgásod eredménye, az én technikám a te technikád eredménye.

Nincs semmi különös a kifinomultságban. Ez maga az egyszerűség. A legkisebb erőfeszítéssel elérni a legnagyobb dolgokat. A középszerűség szüli a cifraságokat.

Nekem nincs övem, mégsem érzem magamat kevesebbnek. Ez csak egy bizonyítvány. Ha valaki nem tud végrehajtani egy mozdulatot, az öve nem fogja segíteni ebben. Legfeljebb arra lesz jó, hogy megtartsa a nadrágját.

Soha ne légy merev vagy megfeszített, hanem mindenre kész és rugalmas!

Ha valaki abszolút módon tör a győzelemre, akkor annak érdekében igen hosszú ideig bírja ki a fáradtságot. Semmiféle kínzás, megerőltetés, edzés nem lehet túl kemény, ha a győzelemhez akarunk eljutni. Ehhez azonban csak akkor jutunk, ha saját ideáljainkat és álmainkat teljes egészében a győzelemre koncentráljuk. Meg kell szoknunk, hogy minden mozdulatunkat mindig a lehető legnagyobb gyorsasággal hajtsuk végre, s nem számolunk azzal, hogy szükség esetén majd egy kicsit még hozzáteszünk. Igazi küzdő csak az, aki minden időben és minden helyzetben a legjobbat nyújtja. Ahhoz, hogy ilyen "tartáshoz", állapothoz eljussunk, tovább, keményebben és gyorsabban kell erőltetnünk magunkat mindig és mindenkor, mint ahogy az egyébként szükséges lenne.

Mint minden művészet, a harcművészet is elvezet az önismerethez.

Ürítsd ki az elméd, légy formátlan, alaktalan, mint a víz.

Légy víz, barátom!

Légy olyan, mint a víz: kemény és lágy, de tudni kell, mikor kemény és mikor lágy.

Ha szeretsz élni, ne vesztegesd az időt, mert az élet abból áll.