^ Back to Top

Gogen Yamaguchi

 

Gogen Yamaguchi sensei (1909-1989, a Goju-Kai alapítója)

   

A Karate-Do fő tanítása az, hogy bízz magadban, légy udvarias, őrizd lelked békéjét és nyugalmát! Tiszteld szüleidet, őseidet és mestereidet! Élj harmóniában barátaiddal!
Tartsd észben ezeket, és soha ne válj arrogánssá és beképzeltté! Rendkívül fontos megadnod a tisztelete mesterednek, különben – még ha kiváló is vagy a Karate-Do-ban – a szélsőségek ösvényét fogod járni, és megértés utáni vágyad soha nem fog beteljesülni.
Tudnod kell, hogy hosszú utat kell bejárnod, miközben tökéletesíted képességeidet, edzed szellemed és őrzöd lelked békéjét, míg megszabadulsz önös érdekeidtől és végül helyes cselekszel.

Eldöntöttem, hogy harcművészeti mesterként fogok élni még akkor is, ha a Karate-Do-t csak egy vagy két embernek tudom tanítani.

Ha fiataloknak adva van egy irány, amit követhetnek, saját tapasztalataikon keresztül, mély örömet találnak benne … a fiataloknak a harcművészeten keresztül egy álmot adok.

Az öt érzék mellett (hallás, látás, szaglás, ízlés, érzés) sok olyan dolog van, amit nem tudunk megérteni. Ezeket felfedeztem a tapasztalataimon keresztül, és szeretném az ilyen dolgokat megismertetni a világgal. Az emberek gyakran hisznek olyan dolgokban, amelyeket a saját érzékeikkel tapasztalnak. Ez elvezetheti a materialista embereket a hajtáshoz, testiséghez és önzéshez. Ilyen emberek okozzák a szociális zűrzavart, ahogy egymással küzdenek, miközben csupán a saját érdekeikkel törődnek. Ezen az úton az emberi természet csak rosszabb lesz. Az igaz, hogy ez ember természetének van egy állati oldala is, de a másik oldal – a lélek – vágyik a szépre és tökéletességre. Azt gondolom, hogy meg kéne hallgatnunk a belső lelkünk sírását és keresni egy boldogabb életet. Így a társadalmunk progresszívvé válhat, annak igazi értelmében! Én nem olvastam túl sok könyvet és nem tudom kifejezni az elméleti nézeteimet tökéletesen, de a kemény edzéseimnek köszönhetően, hiszek abban, hogy sikerült kifejlesztenem egy erős meggyőződést, amelyet más embereknek is ajánlani tudok.

A jövőbeni tanításban sokkal nagyobb szerepet kell kapnia a Karate-Do spirituális részének is. Ha megemeljük a tanárok művészeti és spirituális minőségét, akkor meg tudjuk alapozni a Karate-Do tanítványok spirituális fejlődését.

Misztikus élményeimnek köszönhetően megtanultam, hogy bármit elérhetsz, ha a teljes akaratodat egy bizonyos speciális célnak szenteled.

Harcművészetben a „Kyoku” az a pillanat, amikor a teljes énedet egy cél felé irányítod. Amikor ököllel megütöm az ellenfelemet, a szellemem, a testem összes idegei, a testem egész ereje erre a pontra kell, hogy koncentráljon. A testnek és az agynak egyesülnie kell teljesen. Ezt az állapotot hívjuk „Kyoku”-nak. A Goju-Ryu Karate-Do-ban ezt az állapotot kéne szimbolizálnia a Sanchin katának.