^ Back to Top

Katák

 

A katákról, azaz a formagyakorlatokról

 

A kata, magyarul formagyakorlat egy előre megkoreografált, logikusan felépített mozgássorozat, mely egy elképzelt harcot mutat be. A katában minden mozdulat végrehajtásának módja, iránya és ritmusa pontosan meg van határozva. Katákat régi mesterek hozták létre a harcművészetek évtizedes gyakorlása és kutatása alapján, beépítették igazi küzdelmek tapasztalatait, az állatok harci viselkedéseinek megfigyeléseit és az emberi test fiziológiájáról szerzett tudásukat.

A katákba beivódott a Karate-Do igazi szelleme, így katák elmélyült gyakorlása nélkül nem érthető meg a Karate-Do lényege. A Karate-Do egyik legfontosabb jellemzője az önvédelem, ezt szimbolizálja az is, hogy minden kata védéssel kezdődik. A katát önállóan, társ nélkül hajtjuk végre. Az elképzelt harc megvalósulása, a kata alkalmázása a bunkai, ez egy páros gyakorlat, melyben az egyik fél a kata elemeit csinálja, míg a másik az ennek megfelelő támadásokat és védéseket. A bunkai egyszerre kata és kumite, így a Karate-Do talán legfontosabb része.

A Goju-Ryu katákban is gyakran megjelenik stílusunk két jellemző állása a sanchin dachi és a neko ashi dachi. Mindkettő rövid állás, így a közelharcot szolgálják, a sanchin dachi főcélja a szilárd, stabil állás, míg a neko ashi dachié a gyors helyzetváltoztatás. Minden Goju-Ryu katára jellemzőek a ritmusváltások, a gyors és lassú, illetve a kemény és lágy mozdulatok váltakozása. Nagy hangsúly van a légzésen, mely tökéletes összhangban kell, hogy legyen a mozdulatokkal. A Goju-Ryu katákban a védések általában körívesek, míg sok támadó technika a test érzékeny részeit, az úgynevezett életpontokat támadja. Sok mozdulat a közelharcra jellemző dobásokat és feszítéseket jelképezi. Minden katának jellegzetes alaprajza van, sokuk jellemzője a szimmetria. A legtöbb Goju-Ryu kata Kínából ered, nevük egy számot jelent, mely egy buddhista fogalmat szimbolizál.

 

„A kihonban szerzett ismereteket közelíti a harchoz. A nem versenytechnikákat is gyakoroltatja. A védő és támadó mozdulatok folyamatosságát, harmóniáját alakítja ki. Technikai tökéletességre nevel, a gyorsaság, erő, egyensúly és időzítés egységét teremti meg. Különböző irányokban, változó lépésekkel, bonyolult egyensúlyi helyzetekben, más-más ritmussal, mozgás közben gyakoroltatja a tiszta technikát. Rövid időtartam alatt sok karate technikát alkalmaz, a test valamennyi izmát, ízületét átmozgatja. Egyesíti magában a karate lényegi vonásait: erőösszpontosítás - kime, - légzéstechnika - hara; - stabil egyensúly; tökéletes technika, tisztelet, önbizalom.” (idézet www.bskke.hu-n olvasható elméleti kérdésekből)

 

Tanuló és gyakorló Katák

 

Taikyoku Katák

 

Taikyoku szó szerint első kurzust jelent, az eredeti taikyoku katákat Gichin Funakoshi a shotokan stílus alapítója alkotta meg, ezeket alakította át Gogen Yamaguchi a Goju-Ryu jellegzetességeinek megfelelően. Ezekből inspirálódva Zima István sensei hozta létre a Taikyoku Jodan Uke Ichi, Taikyoku Chudan Uke Ichi, Taikyoku Gedan Uke Ichi, Taikyoku Kake Uke Ichi, Taikyoku Nagashi Uke Ichi, Taikyoku Haito Uke Ichi katákat és ezek Ni változatait. Mindegyik katapáros egy-egy alapvető állást és védést gyakoroltat, az Ichi-kben lépésenként egy technika van, míg a Ni-kben kombinációkkal találkozhatunk, mindegyiknek ugyanaz H betűt formáló alaprajza van.

 

Samui Katák

 

A Samui Ichi, Ni és San katákat Zima István sensei hozta létre a Taikyoku katákban szereplő hat állást követő négy fontos állás, valamint a bonyolultabb kéz- és lábtechnikák gyakorlására, ezek alaprajza is a fentiekkel azonos. Samui Ichi példa a 2. kyunál létrehozandó saját katára, hasonlóan a Ni az 1. kyusra, s a San a Shodannál lévőre. Samui jelentése hideg utalva a létrehozójukra.

 

Tradicionális Goju-Ryu Haladó Katák

 

Gekisai Katák

 

Gekisai szó jelentése megütni és összetörni, két gekisai kata van, a Gekisai Dai Ichi és Gekisai Dai Ni, dai ichi (ni) jelentése első (második). Ezeket Chojun Miyagi alkotta meg 1940-ben, tartalmazzák az alaptechnikákat, így felkészítenek a klasszikus katák megtanulására. Gekisai Dai Ni-ben már sokkal több Goju-Ryu jellegzetesség van, például a tai sabaki, a neko ashi dachi és a lágy, nyitott kezes védések.

 

Sanchin

 

Sanchin jelentése három csata, mely a test, a lélek és a szellem használatának belső csatáját jelenti. Ez a kata jelképezi stílusunk go, azaz kemény oldalát. A test minden részének folyamatos izomfeszülését hangos, összpontosított és intenzív ibuki légzés kíséri. A kata végig sanchin dachiban, stílusunk egyik legjellemzőbb állásában halad. A Sanchin kata Kínából ered, Kanryo Higaonna mesterétől, Ryu Ryukotól tanulta a kínai Fukien tartományban, eredeti létrehozója ismeretlen. Ez az első klasszikus Goju-Ryu kata.

 

Saifa

 

Saifa jelentése szakítani, tépni. Ez a kata is Kínából ered, Kanryo Higaonna mesterétől, Ryu Ryukotól tanulta a kínai Fukien tartományban, eredeti létrehozója ismeretlen, gyökerei a fehér daru kung-fu stílusban keresendők.

 

Sanseru

 

Sanseru jelentése 36, azaz 6-szor 6, ahol az első hatos a szemet, a fület, az orrot, a nyelvet, a testet és a szellemet jelenti; míg a második a színt, a hangot, az ízt, a szagot, az érintést és az igazságot. Itt is megjelenik már a négyirányú küzdelem, mint később a Shisochinnál, sárkány katának is nevezik. Szintén Kanryo Higaonna hozta Okinawára Ryu Ryuko közvetítésével.

 

Tensho

 

Tensho jelentése áramló kezek. A Sanchin kata párja, mely a stílusunk ju, azaz lágy oldalát is beépítve hozza létre a go és a ju egységét. A Sanchinhoz hasonlóan folyamatos, az egész testre kiterjedő feszítéssel és ibuki légzéssel hajtjuk végre. A lágyságot a finom, köríves mozdulatok és a folyamatos, a víz áramláshoz hasonló mozgás adja. Chojun Miyagi alkotta meg a kínai Rokkishu gyakorlat és a Ryokushu fehér daru kata alapján.

 

Seinchin

 

Seinchin jelentése vihar előtti csend. Nagyon régi kínai kata, valószínűleg a Hsing-I harcművészetből ered. Szokatlan módon nem tartalmaz rúgásokat, a tigris katák közé tartozik. Szintén Kanryo Higaonna hozta Okinawára Ryu Ryuko közvetítésével.

 

Tradicionális Goju-Ryu Mester Katák

 

Shisochin

 

Shisochin jelentése küzdelem négy irányban. Chojun Miyagi kedvenc katája volt. Szintén Kanryo Higaonna hozta Okinawára Ryu Ryuko közvetítésével.

 

Seisan

 

Seisan jelentése 13 kéz, 8 védekező és 5 támadó technikát tartalmaz, irányváltásokkal, szokatlanul aszimmetrikus kata. A 13-as szám a keleti kultúrában a jószerencse és a jólét kifejezője. Tradicionális, a közelharcra épülő Goju-Ryu kata, fogásokat, rövid ütéseket, alacsony rúgásokat és a rendkívül érzékeny részek támadását használja, ezért a Seisan kiemelten fontos eleme a Goju-Ryu-nak. Szintén Kanryo Higaonna hozta Okinawára Ryu Ryuko közvetítésével.

 

Seipai

 

Seipai jelentése 18, azaz 6-szor 3, ahol a 6-os ugyanazt jelenti, mint a Sanseru második hatosa, míg a három jelentése jó, rossz és béke. Rendkívül összetett kata, go és ju technikákat egyaránt tartalmaz. Yagi Meitoku, Chojun Miyagi tanítványa szerint daru technikákon alapul, mely látható a támaszkodó állásokon, a korbácsolás szerű ütéseken és a kitérő lábmunkán, míg mások tigris katának tartják. Szintén Kanryo Higaonna hozta Okinawára Ryu Ryuko közvetítésével.

 

Kururunfa

 

Kururunfa jelentése örök békesség. Ez a kata nyitott kezes technikák széles választékát tartalmazza, nagyon kifejezett benne a go és ju közötti különbség, a lassú mozgások és az elsöprő, robbanó mozgások egymás utáni ciklikus ismétlődése jellemzi, fontos eleme a tai sabaki. Szintén Kanryo Higaonna hozta Okinawára Ryu Ryuko közvetítésével.

 

Suparimpei

 

Suparimpei jelentése 108, mely különleges jelentéssel rendelkezik a buddhizmusban. Úgy hiszik, hogy az embernek 108 gonosz szenvedélye van, és ha egy buddhista templomban december 31-én éjfélkor 108-szor meghúzza a harangot, azok a rossz szellemek eltávoznak. A 108-at a 3x36-ból számítják, ahol a 3 a múltat, a jelent és a jövőt szimbolizálja (a 36-os szám magyarázatát lásd a Sanserunál). A Suparimpei a leghosszabb Goju-Ryu kata, nagyon sok technikát használ, kiemelten fontos a tökéletes légzés, mivel enélkül nem lehet bírni erőnléttel a végéig. Hihetetlen nagy számban tartalmaz alkalmazásokat és értelmezéseket, ezért azt mondják, a Suparimpei alapos ismerete egyenlő a Goju-Ryu rendszerének alapos ismeretével. Szintén Kanryo Higaonna hozta Okinawára Ryu Ryuko közvetítésével.