^ Back to Top

Történetünk

A Keresztúri Dojot Horváth István sensei és Kovács Margó sensei alapította a ’90-es évek elején, ez volt a Honbu Dojot (központi edzőterem) követő első Goju-Kai dojok egyike Magyarországon; majd Kovács Margó sensei vezette egyedül a klubot hosszú évekig, mely 2004 óta Tomoni Harcművészeti Sportegyesületként működött. Margó sensei 2013-ban hosszú betegség után mindannyiunk bánatára elhunyt, ekkor Zima István sensei vette át a Dojo irányítását. A Keresztúri Dojoban kezdett edzeni a Magyar Goju-Kai Karate-Do Szövetség első 50 feketeöveséből 12, közülük többen Goju-Kai világbajnokok és WKF magyar bajnokok.

A Szent-Györgyi Dojot Zima István sensei és Dobner Kamilla sempai alapította 2010-ben Szabó János shihan és Szabó Tünde sensei segítségével. Az akkori szövetségünk legfiatalabb dojojaként nagyon szép eredményeket értünk el. Tanítványaink egyre nagyobb számban vettek részt a szövetség övvizsgáin, edzőtáborain és versenyein. Az első tanítványok egyike már 5. kyura (zöldövre) vizsgázott 2014 januárjában. Nagy sikerű bemutatókat tartottunk a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium iskolanapján és a Magyar Goju-kai Karate-Do Szövetség 30. jubileumi születésnapján. Akkori szövetségünk 2012/2013-as utánpótlás versenysorozatának 12 legeredményesebb versenyzői közül 2 szent-györgyis volt.

A 2013/14-es tanévtől a két Dojo egy egyesületként működött, Margó sensei emlékére és jelentése miatt örömmel tartottuk meg a Tomoni Harcművészeti Sportegyesület nevet. Ettől a tanévtől kezdve a két klub tomoni, azaz együtt működött. Fontosnak tartjuk, hogy a különböző helyszínen edző tanítványaink egy közösségnek érezzék magukat, melyet a fizikai távolság miatt nehéz megoldani, első lépésként az ismerkedésre a nyári edzőtáborokban volt lehetőség, célunk, további lehetőségek biztosítása, mely segíti a közösség formálását. Ezért kezdtük el a félévenkénti Tomoni Napokat szervezni, melyek egyre színesebbek és egyre nagyobb érdeklődés övezi őket.

2017 szeptemberétől ismét bővült Egyesületünk a Szent Erzsébet Dojoval, Pécelen, ahol nagyon nagy igény volt a Karate-Do-ra, már ez első edzésen 20 érdeklődő volt.

Már évek óta az volt az érzésünk, hogy nem egy irányban haladunk, eddig próbáltuk összehangolni a céljainkat, de mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem lehetséges, ezért a Tomoni Harcművészeti Sportegyesület 2017 decemberében kilépett a Magyar Goju-Kai Szövetségből. A továbbiakban önálló harcművészeti egyesületként járjuk a saját utunkat kötöttségek nélkül.

2018 februárjában a lecsökkent létszám miatt sajnos a nagy múltú Keresztúri Dojot be kellett zárnunk, de nagyon örültünk neki, hogy a megmaradt tanítványok egy kivételével folytatták az edzéseket valamelyik másik Dojonkban.

A kilépés után elkezdtük végrehajtani azokat a változásokat, amit addig a szövetségi kötöttségek miatt nem tudtunk. A pedagógiai céljainkhoz igazodó új övfokozati rendszert hoztunk létre, elkezdtük átalakítani az övvizsgákat, teljesen új vizsgaanyagot dolgoztunk ki, mely sokkal jobban igazodik a tanítványok életkori sajátosságaihoz, s a modern edzéselméleti elvekhez, egyedülállóan új szemléletű versenyt rendeztünk, s megtartottuk első önálló edzőtáborunkat. Így a 2017/2018-as szezon a rengeteg változás jellemezte, ezért 2018/2019-ben elsősorban az új eredmények konszolidálása volt a cél.

2019 novemberében egy új helyszínen Gyömrőn indítottunk felnőtt csoportot, itt egyenlőre egy pici, de annál lelkesebb csapatunk van.