^ Back to Top

Önvédelem

Önvédelem alapjai

Egyesületünk egy mindenki által ingyenesen elérhető önvédelmi könyvet készített. A projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Emberi Erőforrás Támogatás Kezelő - Nemzeti Együttműködési Alap támogatta NEA-MA-16-SZ-0729 számú pályázatával.

 

Hét fejezetben mutatjuk be az önvédelem alapjait, melynek első és messze legfontosabb eleme az elkerülés, melyre véleményünk szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni, ezt tárgyalja az első fejezet. Ezután arról beszélünk, hogy miként kerülhető el, hogy egy konfliktus verekedéssé fajuljon. Majd az önvédelem jogi hátterét mutatjuk be. A védéseknek érthetően kiemelt szerepe van, így egy külön fejezetet szentelünk az ezzel kapcsolatos fő alapelvek megértésére. Ezután egy szintén elfogadhatatlanul elhanyagolt téma jön, itt a támadásokat csoportosítjuk hatásuk szerint, és arról értekezünk, hogy melyik csoportot milyen szituációban alkalmazhatjuk. Ahhoz, hogy ne okozzunk magunknak felesleges sérüléseket tudnunk kell, hogy mely testfelületünket tudjuk használni a küzdelem során és hogyan, ezt foglaljuk össze a hatodik részben. A hetedik legterjedelmesebb részben pedig a 80 db legfontosabb támadó kéz- és lábtechnikát mutatunk be képpel illusztrálva, természetesen szót ejtünk a hatásaikról és a lehetséges védéseikről is.

 

Amint a cím is mutatja ezek az önvédelem alapjai, de mindenképpen érdemes lenne még tárgyalni összetettebb szituációkat, külön beszélni a több ellenfeles küzdelemről, a fegyverek használatáról és a hétköznapi tárgyak fegyverként való alkalmazásáról. A mi stílusunkban a hangsúly az ütéseken és rúgásokon van, és véleményünk szerint ezek az önvédelem legfontosabb elemei is, de kétség kívül beletartoznak a dobások, feszítések, fojtások. Továbbá egy általunk preferált komplexebb nézőpont alapján, az önvédelem kapcsán kell beszélnünk a pszichikai erőszakról és ennek kivédésről, a lelkünket fenyegető stresszforrásokról, valamint testünket nem csak más emberektől kell megvédenünk, így ide kapcsolódik a balesetmegelőzés, az egészséges táplálkozás és a betegségek elleni védelem is. Ezek a témák sajnos nem fértek bele a jelen kiadvány kereteibe, de rendkívül fontosnak tartjuk őket, így a jövőben mindenképpen szeretnénk velük bővíteni a könyvet, vagy egy külön kiadványt megírni ezekkel a témákkal.

 

Önvédelem alapjai című internetes könyv itt letölthető!

 

Az írás a forrás és a szerző megjelölésével szabadon terjeszthető, másolható, felhasználható.